Bithumb moet onverwachts $70 miljoen aan belasting betalen

Zuid-Korea’s grootste cryptocurrency-beurs, Bithumb, heeft een forse belastingaanslag van 80,3 miljard won (~ $70 miljoen) op de deurmat ontvangen. Dit volgens een bericht van Lokale media-outlet Pulse

Het bericht vertelde dat de grootste aandeelhouder van Bithumb, Vidente, de belastingclaim op vrijdag bevestigde in een wettelijk dossier.

De belastingdienst van Zuid-Korea, de National Tax Service (NTS), heeft naar verluidt bronbelasting geheven op de inkomsten van buitenlandse klanten van Bithumb. De NTS heeft de cryptocurrency-handel van buitenlanders in vreemde valuta gecategoriseerd als diverse inkomsten, waarbij vermogenswinsten uit cryptohandel worden erkend als ‘activa’. De belasting wordt geheven tegen een jaarlijks tarief van 22 procent, gebaseerd op het aantal buitenlandse opnames van Bithumb.

Korea Joongang Daily citeert een anonieme bron op de beurs en verklaart dat hoewel de Koreaanse overheid buitenlanders verbood om in december 2017 rekeningen op crypto-beurzen te openen, ze nog steeds gebruik maakten van de handelsplatforms van het land. De bron zei het volgende:

“Net als transacties met valse namen. Zelfs voor de beurzen is het moeilijk om te weten wie de beleggers eigenlijk zijn en hoeveel hun handelswinsten zijn. Het is de vraag waar de belasting op is gebaseerd.”

Bithumb is van plan juridische stappen te ondernemen, en daarom het uiteindelijke bedrag nog veranderen, volgens het rapport. Een ander rapport van Business Korea zegt echter dat het niet juist is van de NTS om de bronbelasting te heffen, aangezien de beurs elk jaar bedrijfs- en lokale inkomstenbelasting betaalt.

De Koreaanse wet op de inkomstenbelasting erkent momenteel cryptocurrency-transacties niet als belastbare gebeurtenissen en er zijn op dit moment geen duidelijke regels voor het belasten van crypto in het land.

Andere cryptocurrency-beurzen, zoals Upbit en CoinOne, zijn ook alert op de onverwachte belastingaanslag vanuit de overheid, volgens het Business Korea-rapport.

Het is onduidelijk welke gevolgen de actie zal hebben voor de klanten van Bithumb. Bithumb heeft nog geen commentaar gegeven op de situatie.

Brave browser

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!