Nike verkrijgt patent om schoenen te tokenizen

Schoenenfabrikant Nike heeft zojuist een patent verkregen om schoenen op de Ethereum-blockchain te tokenizen. Dit volgens een document dat op 10 december op het Amerikaanse Octrooi- en Handelsmerkbureau is geplaatst.

Nike verklaarde dat het van plan is om unieke ID’s te genereren en ERC 721-tokens voor sommige schoenen uit te geven. Mensen kunnen deze tokens “ontgrendelen” door de fysieke schoenen te kopen en deze tokens kunnen vervolgens worden gekoppeld aan unieke eigenaar-ID’s om het eigendom aan te duiden.

Naast het weergeven van een digitale schoen, kan de token ook de zogenaamde genotype-informatie van een digitale schoen registreren, inclusief specifieke attributen, kleuren, stijlen, achtergronden, etc.

Het patent zou producenten waarschijnlijk meer controle kunnen geven over hun schoenen en schoenontwerpen. De toepassing stelt hen bijvoorbeeld in staat om limieten in te stellen voor het aantal exemplaren van hun schoenen dat kan worden nagemaakt en geproduceerd. Er zijn ook “draagmoederschapskenmerken”, om anderen het recht te geven om schoenontwerpen te combineren met “opvoedings- / opvoedingskenmerken”, zodat derden voor de schoenen kunnen zorgen.

Bovendien kunnen ‘fokrechten’ voor een digitale schoen worden beheerst door één of meer real-world productiebeperkingen; eigendomsrechten voor elke opeenvolgende generatie van een digitale schoen kunnen worden gekoppeld aan de originele, real-world schoen (bijv. geheel of gedeeltelijk; per percentage van genotypische bijdrage, etc.), via een coderingssleutel voor het oorspronkelijk geassocieerde virtuele product,” verklaarde het patent.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!