De waarschijnlijke reden waarom MATIC gedumpt werd

Matic, een native token van blockchain-schaalbaarheidsproject Matic Network, daalde afgelopen nacht met ongeveer 70%, van $0,042 naar $0,013, in minder dan 35 minuten. Hoe deze daling precies tot stand kwam, is nog een raadsel, echter klopt er iets niet.

In de blogpost van Matic Network, werd verteld dat een misleidende tweet van Samuel Gosling (de oprichter van crypto-evaluatieplatform Validity Crypto) angst in de markt had gebracht, waardoor de munt gedumpt werd.

De tweet

Gosling tweette maandag omstreeks 04.15 uur CET dat de Matic Network Foundation in de afgelopen 50 dagen ongeveer 1,5 miljard tokens (15% van de totale voorraad, ter waarde van ongeveer $67 miljoen) heeft overgedragen naar Binance, eraan toevoegend dat ze verzonden lijken te zijn voor liquidatie.

Vervolgens plaatste hij een rectificatie, waarin hij aangaf dat hij er naast zat. Het zou ‘maar’ om 381 miljoen tokens (3% van de totale voorraad) gaan.

De dump van Matic-tokens vond echter uren vóór de plaatsing van de tweet plaats, die rond 01:50 gebeurde, wat bewijst dat de theorie van Matic niet klopt.

De reactie van Matic

Matic Network zei verder in zijn blogpost:

“We willen aangeven dat de aantijgingen van tokentransacties vanuit ons Foundation-account, gemaakt door een FUD-account tegen het Matic-team, volkomen ongegrond zijn.”

Daarnaast plaatste de organisatie het volgende op Twitter:

Eerder vandaag hield Sandeep Nailwal, mede-oprichter en COO van Matic Network, een ask-me-everything (AMA) -sessie om de prijscrash verder uit te leggen en zei:

“Wat wij geloven is dat, na onze snelle opkomst, deze mensen (marktmanipulators) dachten dat [MATIC] een ideaal project zou zijn om op te shorten. Ik denk dat de timing van deze manipulatieve shorting is gepland wanneer ons gehele team sliep, omdat het nacht was in India. Het lijkt een gecoördineerde aanval.”

De reactie van Binance

Binance CEO Changpeng “CZ” Zhao tweette eerder vandaag ook dat de beurs de zaak onderzoekt, maar het is “al duidelijk dat het MATIC-team er niets mee te maken heeft. Een aantal grote handelaren raakte in paniek en veroorzaakte een cyclus,” aldus de exchange.

Wat is er waarschijnlijk gebeurd?

Het lijkt er dus op dat margin traden de voornamelijkste oorzaak geweest is van de dump. Het lijkt er inderdaad op dat dit een geplande actie is van een aantal grote spelers, echter heeft de tweet vanuit Samuel Gosling er niks mee te maken.

“Matic is relatief illiquide geweest en Binance biedt gebruikers ook de mogelijkheid om de token te margin traden. Beide factoren hebben waarschijnlijk bijgedragen aan de scherpe daling”, zegt Larry Cermak, onderzoeksdirecteur bij The Block.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!