Een paar jaar geleden waren kunst NFT’s het gesprek van de dag. Miljoenen vlogen over de digitale toonbank, met recordverkopen die de krantenkoppen haalden. Maar anno Q1 2025 is de glans er flink af. De markt, ooit goed voor miljarden, is ingestort tot een schim van wat het was. Wat ging er mis met deze digitale kunsthausse, en is er nog hoop? Laten we de cijfers induiken.
Van gekte naar kater
In 2021 en 2022 waren kunst NFT’s dé ster van de Web3-show. Beeple’s Everydays ging voor $69,3 miljoen onder de hamer, en de totale handelsvolumes piekten op $2,9 miljard. Iedereen wilde een stukje van de actie – van crypto-whales tot nieuwkomers die droomden van snelle winsten. Maar spoel door naar vandaag, en het plaatje is grimmig. Het handelsvolume is met 93% gekelderd naar $23,8 miljoen, en de markt voelt stiller dan een kerk op maandag.
DappRadar legt de vinger op de zere plek. Waar het in 2020 begon met een bescheiden 19.615 handelaren, explodeerde dat aantal in 2021 naar 291.724 – een stijging van dik 1.386%. In 2022 zaten we op een hoogtepunt van 529.101 actieve traders. Maar toen de hype afkoelde, begon de aftocht. In 2023 halveerde het aantal naar 282.683, en in 2024 bleef er nog maar 76.176 over. Nu, in Q1 2025, zitten we op 19.575 handelaren – terug bij af. Een “ontnuchterende herwaardering”, noemt DappRadar het. De speculatieve gekte is weg, en wat overblijft zijn de kritische verzamelaars.
Topcollecties in vrije val
De grote namen van toen? Die hebben het zwaar. Art Blocks, ooit het paradepaardje van generatieve kunst, zag z’n handelsvolume met 95% kelderen en de verkoop met 88% afnemen. SuperRare, bekend om z’n exclusieve digitale meesterwerken, noteert een daling van 94% in volume en een bizarre 98% in verkoop. Foundation? Die marktplaats is zo goed als dood, met een handelsvolume dat 99,8% lager ligt en nul omzet. Zelfs platforms als MakersPlace en KnownOrigin – de laatste nog overgenomen door eBay in 2022 – zijn gestopt of staan op omvallen.
De top-20 kunst NFT-collecties uit 2021 hebben het gemiddeld ook niet overleefd. Tegen 2024 keken ze aan tegen een daling van 95% in zowel volume als verkoop. Van miljardenbusiness naar kruimelwerk – de cijfers liegen niet.
Hoe kon dit gebeuren?
Simpel: de hype werd onhoudbaar. In het begin dreven media-aandacht en whale-gedrag de markt naar ongekende hoogtes. Maar toen de speculatieve bubbel barstte, volgde een keiharde correctie. Waarderingen die nergens op sloegen, zijn weggevaagd. Wat je nu ziet, is een markt die zichzelf opnieuw uitvindt. Geen wilde gokpartijen meer, maar een focus op echte waarde – althans, dat is het verhaal dat DappRadar ons vertelt.
Zijn kunst NFT’s klaar?
Toch wil DappRadar niet van een begrafenis spreken. “Kunst NFT’s zijn niet dood,” stellen ze. “Ze evolueren.” De dagen van blind kopen en hypetrein-hopping zijn voorbij, maar dat betekent niet dat de sector geen toekomst heeft. Wat overblijft, is een selectieve markt waar kwaliteit boven kwantiteit gaat. De vraag is alleen: wie durft er nog in te stappen na deze rollercoaster?
Voor nu is het duidelijk: de kunst NFT-markt heeft een flinke realitycheck gehad. Van $2,9 miljard naar $23,8 miljoen in een paar jaar tijd – dat is niet zomaar een dip, dat is een aardverschuiving. Maar misschien, heel misschien, legt dit de basis voor iets duurzamers. Wat denk jij: komt er een comeback, of is dit echt het einde van een tijdperk? Laat het ons weten in de comments!