De stablecoingigant Tether, momenteel gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, heeft maandag aangekondigd dat het een Digital Asset Service Provider-licentie heeft verkregen in El Salvador en al zijn dochterondernemingen naar dit Midden-Amerikaanse land zal verhuizen.
El Salvador, dat in 2021 Bitcoin tot wettig betaalmiddel maakte, heeft onder leiding van president Nayib Bukele een agressieve strategie ingezet om techondernemers aan te trekken. Zo verklaarde Tether CEO Paolo Adroino het volgende:
“Door onszelf te vestigen [in El Salvador], sluiten we ons niet alleen aan bij een land dat onze visie deelt op financiële vrijheid, innovatie en veerkracht, maar versterken we ook onze toewijding om mensen wereldwijd te empoweren door middel van gedecentraliseerde technologieën.”
Tether is de kracht achter USDT, de meest verhandelde cryptocurrency ter wereld. Met een marktkapitalisatie van $137 miljard, is het de vierde grootste digitale activa. USDT, als stablecoin, is ontworpen om een stabiele waarde te behouden door te worden ondersteund door Amerikaanse dollars, staatsobligaties en andere activa, in tegenstelling tot de volatiliteit van Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH).
El Salvador heeft zich de afgelopen jaren niet alleen geprofileerd als Bitcoin-vriendelijk maar heeft ook een transformatie ondergaan van een van de gevaarlijkste plekken ter wereld naar een aspirant techparadijs voor digitale nomaden. President Bukele heeft het landelijk budget gebruikt om Bitcoin te kopen en heeft de straatbendes, die ooit berucht waren, vrijwel uitgeroeid. Ondanks zijn populariteit onder de bevolking, heeft Bukele kritiek gekregen van NGO’s wegens vermeende mensenrechtenschendingen en het opsluiten van 2% van de bevolking in een megagrote gevangenis.
De strategie om crypto-bedrijven aan te trekken lijkt echter vruchten af te werpen. Zo kondigde de cryptobeurs Bitfinex vorige week tevens aan aan dat het hun derivatentak naar El Salvador gaat verhuizen.