Waarom Bitcoin 54 miljoen investeerders nodig heeft voor rally

De afgelopen week heeft Bitcoin (BTC) een aanzienlijke marktcorrectie doorgemaakt. Deze correctie ging gepaard met een scherpe daling in handelsactiviteiten. Met name het handelsvolume is met 62% gedaald, wat wijst op minder vraag en minder deelnemers.

Deze daling in deelnemers heeft analisten ertoe gebracht te praten over het belang van particuliere investeerders voor een BTC-rally. Een van hen is CryptoQuant-analist Burak Kesmeci, die heeft gesuggereerd dat BTC meer dan 54 miljoen particuliere investeerders nodig heeft om te kunnen stijgen.

Waarom 54 miljoen particuliere investeerders cruciaal zijn

In zijn analyse stelde Kesmeci dat de onmisbare voorwaarde voor een bull-rally van Bitcoin een toename van het aantal particuliere investeerders is.

Volgens hem moet BTC meer dan 54 miljoen particuliere investeerders hebben om een prijsstijging te realiseren. Het aantal particuliere investeerders steeg gedurende 12 maanden na een daling tot 43 miljoen in januari 2023.

Particuliere investeerders Bitcoin
Particuliere investeerders Bitcoin. Bron: TradingView

In deze periode is het aantal gestegen tot 52,4 miljoen, wat neerkomt op een toename van 22%. Na de goedkeuring van ETF’s daalde het aantal echter tot 51,6 miljoen in februari 2024.

Echter, tijdens de rally van maart 2024 was er een aanhoudende stijging en bereikte het aantal een piek van 54,14 miljoen in juni. Sindsdien is het aantal particuliere investeerders weer gedaald.

Historisch gezien correleert een toename van het aantal particuliere investeerders nauw met BTC-prijzen. Zo steeg BTC met 300% toen het aantal particuliere investeerders toenam in januari 2023. Als gevolg hiervan, na de piek in juni 2024, daalde de Bitcoin-prijs weer.

Aantal Bitcoin-deelnemers blijft dalen

De analyse van Kesmeci suggereert dat het essentieel is dat het aantal investeerders toeneemt voor een BTC-rally. Dit impliceert dat nieuwe toetreders tot de BTC-blockchain essentieel zijn voor prijsstijgingen. De vraag is echter, komen er nieuwe investeerders de markt binnen?

Volgens een analyse ervaart Bitcoin momenteel een daling in het aantal deelnemers.

Bitcoin actieve adressen
Bitcoin actieve adressen. Bron: CryptoQuant

Zo blijven de dagelijkse actieve adressen van Bitcoin dalen. De afgelopen week is het aantal actieve adressen gedaald van 1,1 miljoen naar 899k. Dit suggereert dat er minder investeerders de markt betreden, wat wijst op een daling in het aantal particuliere investeerders.

Bitcoin transacties
Bitcoin transacties. Bron: CryptoQuant

Bovendien is het aantal transacties van Bitcoin gedaald van 834k naar 598k in de afgelopen week. Dit wijst op een lagere vraag naar BTC, aangezien minder investeerders de blockchain gebruiken.

Zoals hierboven te zien is, ervaart BTC een daling in het aantal deelnemers. Dit resulteert doorgaans in een marktcorrectie, zoals de afgelopen week te zien was met Bitcoin die op het moment van schrijven wordt verhandeld op $67.074. Als deze trend aanhoudt, kan BTC verder dalen tot $65.757.