De Deense Raad voor Belastingrecht heeft aanbevolen om een wetsvoorstel in te dienen dat niet-gerealiseerde winsten en verliezen op crypto-activa zou belasten volgens een inventarisbelastingmodel.
De Deense minister van Financiën, Rasmus Stoklund, gaf aan in een aankondiging op 23 oktober dat het wetsvoorstel tot doel heeft de oneerlijke belasting van crypto-investeerders aan te pakken en de belastingregels omtrent crypto-activa te vereenvoudigen.
In het wetsvoorstel wordt een uniform belastingtarief voorgesteld van maximaal 42% op winsten uit crypto-activa, die zouden worden gecategoriseerd als kapitaalinkomsten. In het rapport onderzocht de raad drie mogelijke belastingkaders voor crypto-activa: de vermogenswinstbelasting, voorraadbelasting en inventarisbelasting.
Uiteindelijk raadde de raad het inventarismodel aan als de beste aanpak, omdat het het proces voor frequente handelaren vereenvoudigt en de crypto-belasting in lijn brengt met andere financiële instrumenten zoals aandelen en obligaties.
Opvallend is dat zowel niet-gerealiseerde winsten als verliezen belast worden op regelmatige basis, ongeacht of de activa zijn verkocht. Deze voortdurende belasting zou het speelveld gelijk kunnen trekken door timingstrategieën te elimineren die sommige handelaren in hun voordeel zouden kunnen gebruiken.
Het introduceert echter ook mogelijke problemen, zoals belasting betalen op activa die nog niet zijn geliquideerd, wat voor sommige investeerders moeilijk te accepteren kan zijn. Daarnaast zou het wetsvoorstel crypto-entiteiten verplichten om gebruikersidentiteiten en gedetailleerde transactiegegevens aan de belastingautoriteiten te rapporteren.
Ook zou het aansluiten bij de EU-brede wetgeving zoals MiCA en DAC8. Dit waarborgt de consistente controle, het vereenvoudigt de grensoverschrijdende samenwerking en versterkt de mogelijkheid van alle lidstaten om crypto-transacties effectief te monitoren en te belasten.
Het wetsvoorstel zal echter pas begin 2025 aan het parlement worden voorgelegd, aldus Stoklund, en zou worden geëvalueerd, waarbij de vroegst aanbevolen implementatiedatum is vastgesteld op 1 januari 2026. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, zou Denemarken het eerste land ter wereld zijn dat niet-gerealiseerde winsten op crypto-valuta belast.
De aanbeveling volgt op een uitspraak van het Deense Hooggerechtshof vorig jaar, waarin werd bepaald dat winsten uit de verkoop van Bitcoin (BTC) belastbaar zijn.
Belasting op crypto in de wereld
De belastingheffing op crypto-winsten is wereldwijd een onderwerp geworden, aangezien verschillende andere jurisdicties regels hebben ingevoerd of overwegen hoe digitale activa belast moeten worden. Op 21 oktober drong de Federal Reserve Bank van Minneapolis er bij de regering op aan om een belasting op Bitcoin in te voeren. Ondertussen bespreekt Italië een verhoging van de vermogenswinstbelasting op crypto van 26% naar 42%.
Ook de Zuid-Koreaanse autoriteiten overwegen een belasting van 20% op crypto-winsten, terwijl India een vast inkomstenbelastingtarief van 30% hanteert op inkomsten uit crypto-activa.