Ripple CEO Brad Garlinghouse: XRP ETF is onvermijdelijk

Terwijl Ripple Labs al jaren verwikkeld is in een juridische strijd met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), spreekt CEO Brad Garlinghouse vrijuit met Bloomberg Television. Hij gaf aan dat het slechts een kwestie van tijd is voordat een XRP ETF zijn intrede doet.

De opkomst van crypto ETF’s

Sinds de goedkeuring van de allereerste Bitcoin ETF’s in januari, is er een indrukwekkende $17 miljard gestroomd naar wat nu de snelst groeiende ETF in de historie is, aldus Garlinghouse in een gesprek met Bloomberg Television afgelopen woensdag. Hij vervolgde met:

“Dit is een duidelijk signaal dat zowel institutionele als particuliere beleggers hongerig zijn naar toegang tot deze nieuwe activaklasse.”

Hij ging verder met:

“De populariteit van ETF’s is onmiskenbaar. De SEC kon er niet langer omheen en werd in januari min of meer gedwongen de Bitcoin ETF goed te keuren.”

XRP ETF is onvermijdelijk

Niet lang geleden zette Bitwise Asset Management Inc. de eerste stap door bij de SEC de aanvraag in te dienen voor een ETF gebaseerd op XRP, ’s werelds zevende grootste digitale munt. Ze werden snel gevolgd door het jonge beleggingsbedrijf Canary Capital Group, dat in september het licht zag, met plannen voor hun eigen Canary XRP ETF.

Garlinghouse ziet de toenemende interesse in crypto ETF’s als een teken dat de crypto-industrie steeds meer door instituten wordt omarmd. “Dit zet de prijzen van veel cryptocurrencies, inclusief XRP, onder positieve druk”, waarbij hij toevoegde dat een XRP ETF “onvermijdelijk is”.

Lopende rechtszaak met SEC

De juridische touwtrekkerij met de SEC begon voor Ripple in 2020, toen de commissie hen beschuldigde van het verkopen van XRP zonder de benodigde registratie als effect. Een klein jaar geleden gaf rechter Analisa Torres een gemengde uitspraak: XRP viel alleen onder de effectenwet als het aan institutionele partijen werd verkocht – een uitspraak die in de cryptowereld als een grote overwinning werd gezien. De SEC is echter niet van plan de handdoek in de ring te gooien en is in hoger beroep gegaan, hopend om delen van deze uitspraak ongedaan te maken. Het is daarom erg twijfelachtig of een XRP ETF binnenkort goedkeuring zal vinden.