Canary Capital dient Litecoin ETF-aanvraag in

Vermogensbeheerder Canary Capital heeft op 15 oktober 2024 de registratiedocumenten voor een spot Litecoin exchange-traded fund (ETF) ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Deze zet komt in een periode waar de interesse in ETF’s gebaseerd op alternatieve cryptocurrencies groeit, net voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

Canary Capital richt zich met deze ETF specifiek op Litecoin (LTC), met de bedoeling de prestaties van de CoinDesk Litecoin Price Index (LTX) te volgen. Litecoin, vaak geprezen om zijn snellere transactietijden en lagere kosten in vergelijking met Bitcoin, wordt gezien als een praktisch alternatief voor dagelijkse betalingen.

Deze indiening volgt kort na een aanvraag voor een XRP ETF door dezelfde firma op 9 oktober, wat aangeeft dat Canary Capital actief de mogelijkheden in de crypto-ETF markt verkent. Het moment van indiening zou kunnen worden geïnterpreteerd als een strategische zet, reagerend op de politieke en regelgevende dynamiek voorafgaand aan de verkiezingen. Nate Geraci van The ETF Store suggereert dat deze ETF’s kunnen functioneren als een soort van ‘calloptie’ op de verkiezingsuitslag, aangezien politiek een rol speelt in de acceptatie van cryptocurrency producten.

Hoewel de indiening een positieve stap is, wacht Canary Capital op goedkeuring van de SEC. De SEC moet een regelwijziging doorvoeren om een nationale effectenbeurs in staat te stellen de ETF te noteren. Dit proces kan beïnvloed worden door de politieke sfeer, vooral gezien de wisselende houding van de huidige en voormalige administraties ten opzichte van cryptocurrencies.

Onder de regering-Biden heeft de SEC een striktere controle op crypto uitgeoefend. De houding van vicepresident Kamala Harris wordt gezien als iets meer open tegenover blockchain en crypto, hoewel niet zo uitgesproken als die van Donald Trump, die heeft beloofd de huidige SEC-voorzitter Gary Gensler te ontslaan als hij wordt herkozen. Of deze Litecoin ETF de markt zal bereiken, hangt dus niet alleen af van de SEC’s beslissing, maar ook van de uitkomst van de aanstaande verkiezingen. Dit maakt de beweging van Canary Capital niet alleen een financiële, maar ook een politieke gok.