Nieuwe regering Trump zal sterke dollar ondersteunen, aldus economisch adviseur

Een nieuwe Amerikaanse regering onder leiding van Donald Trump zou een sterke dollar ondersteunen, in lijn met het decennialange beleid van de VS, volgens Trumps vaste economische adviseur Scott Bessent. Deze opmerkingen maakte Bessent zondag tegen de Financial Times (FT), waarbij hij zorgen over een mogelijke waardevermindering van de dollar onder Trumps presidentschap bagatelliseerde.

Met de verkiezingsdag op 5 november in zicht, verliest de Democraat Kamala Harris terrein tegenover de zogenaamd pro-crypto Republikein Donald Trump in de voorspellingmarkten van Polymarket. Eerder dit jaar riepen Trump en zijn running mate JD Vance op tot een zwakkere dollar om de productie te stimuleren.

Bessent vertelde echter aan FT dat hij niet verwacht dat Trump de USD opzettelijk zal devalueren, en benadrukte dat Trump de USD zal steunen als “reservevaluta.” Devaluatie verwijst namelijk naar het opzettelijk verlagen van de wisselkoers van de eigen valuta om de export te bevorderen. Bessent voegde het volgende toe, terwijl hij aangaf niet voor de voormalig president te spreken:

“De reservevaluta kan stijgen en dalen afhankelijk van de markt. Ik geloof dat als je goede economische beleidsmaatregelen hebt, je vanzelf een sterke dollar krijgt.”

Met andere woorden, het potentiële presidentschap van Trump, hoewel waarschijnlijk gunstig voor digitale activa, zou gekenmerkt kunnen worden door een sterke dollar, wat vaak de winsten van risicovollere in dollars genoteerde activa, zoals cryptocurrencies, beperkt.

De in South Carolina gevestigde Bessent is de oprichter van het door George Soros gefinancierde wereldwijde macro-investeringsbedrijf Key Square Group. Hij staat bekend om het verdienen van veel geld door in te zetten tegen de Japanse yen toen hij van 2011 tot 2015 als chief investment officer bij het familiebedrijf van Soros werkte.

Bessent kan minister onder Trump worden

Trump beschreef Bessent onlangs als “een van de briljantste mannen op Wall Street” die “door iedereen wordt gerespecteerd” en “er goed uitziet.” De voormalige Soros-ster staat naar verluidt op de lijst van de exp-president van mogelijke kandidaten voor de positie van minister van Financiën.

Bessent verdedigde daarnaast de intentie van Trump om inflatoire tarieven tot 20% in te voeren op alle geïmporteerde goederen, en zei dat deze “extreme standpunten” uiteindelijk afgezwakt zullen worden tijdens besprekingen met handelspartners. “Mijn algemene mening is dat hij uiteindelijk een vrijhandelaar is,” zei Bessent tegen FT. “Het is escaleren om te de-escaleren.”

Tijdens het interview zei Bessent dat Trump een zakenman is die de economie begrijpt, terwijl hij Trumps tegenstander Kamala Harris “economisch ongeletterd” noemde en haar running mate Tim Walz “tweemaal zo ongeletterd.”