SEC stelt beslissing over spot Ethereum ETF’s opnieuw uit

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft opnieuw de beslissing uitgesteld over de vraag of een exchange opties kan noteren die gekoppeld zijn aan spot Ether (ETH) exchange-traded funds (ETF’s), volgens een indiening van 11 oktober.

SEC stelt ruling over ETH ETF uit

De SEC heeft het besluit uitgesteld over een voorgestelde regelwijziging die de Cboe Exchange toestaat om opties te noteren die gekoppeld zijn aan verschillende populaire spot ETH-fondsen, aldus de indiening. De deadline voor een uitspraak van de instantie is verschoven van 19 oktober naar 3 december, volgens het document.

In september keurde de SEC opties op iShare's spot Bitcoin ETF goed
In september keurde de SEC opties op iShare’s spot Bitcoin ETF goed. Bron: Eric Balchunas

In augustus diende Cboe een aanvraag in bij de SEC voor toestemming om opties te noteren op negen ETF’s, waaronder BlackRock’s iShares Ethereum Trust ETF, Fidelity Ethereum Fund, Grayscale Ethereum Trust en Grayscale Mini Ethereum Trust, onder andere.

In september stelde de SEC ook een soortgelijke voorgestelde regelwijziging uit van Nasdaq’s ‘electronic exchange’, die om goedkeuring vroeg om opties te noteren op iShares Ethereum Trust.

SEC keurt Bitcoin ETF opties wel goed, lancering in 2025

Ondanks dat de aanvraag van Ethereum ETF opties weer is uitgesteld, gaf de SEC op 20 september Nasdaq toestemming om opties te noteren die gekoppeld zijn aan BlackRock’s Bitcoin ETF, iShares Bitcoin Trust (IBIT).

De Bitcoin (BTC) opties wachten nog op definitieve goedkeuring van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en de Options Clearing Corporation (OCC) voordat ze kunnen worden genoteerd.

Volgens James Seyffart, een analist van Bloomberg Intelligence, zullen opties op BTC-ETF’s waarschijnlijk in de Verenigde Staten worden gelanceerd in het eerste kwartaal van 2025.

“Ik denk dat het voor het einde van het jaar mogelijk is voor opties, maar waarschijnlijker in Q1 2025,” zei Seyffart op 9 oktober.

Spot crypto-opties bieden beleggers nieuwe kansen, volgens experts

Opties zijn contracten die het recht geven om een onderliggend actief te kopen of verkopen — een ‘call’ of ‘put’ in traderstermen — tegen een bepaalde prijs. In de VS, als één partij de overeenkomst niet nakomt, grijpt de OCC in en regelt de transactie.

Het noteren van spot crypto-opties op gereguleerde Amerikaanse beurzen — waar de OCC handelaren beschermt tegen tegenpartijrisico’s — markeert een “monumentale vooruitgang” in cryptomarkten en creëert “uiterst aantrekkelijke kansen” voor beleggers, aldus Jeff Park, hoofd alpha-strategieën bij Bitwise Invest, in een X-post van 20 september.

Financiële adviseurs, die verantwoordelijk zijn voor ongeveer de helft van de investeringsstromen in de ETF-markt van $9 biljoen, vertrouwen op opties om zich te beschermen tegen scherpe marktbewegingen. Volgens een enquête van The Journal of Financial Planning gebruikte meer dan 10% van de adviseurs in 2023 actief opties om cliëntportefeuilles te beheren.