Charles Hoskinson noemt Ethereum een dictatuur

Charles Hoskinson, de oprichter van Cardano (ADA), staat erom bekend dat hij geen controverses schuwt. In een recent interview bekritiseerde hij Ethereum (ETH) en vergeleek hij het bestuursmodel van het netwerk met een “dictatuur.”

Volgens Hoskinson heeft Vitalik Buterin, de mede-oprichter van Ethereum, te veel invloed op de richting van het netwerk, wat in strijd is met het idee van decentralisatie. Hij suggereerde dat Buterin een grote rol speelt in het bepalen van de koers van Ethereum, terwijl een echt gedecentraliseerd netwerk door de gemeenschap zou moeten worden geleid.

Hoskinson benadrukte dat Cardano dit probleem voorkomt door zijn Voltaire-governancemodel, waarbij de macht verdeeld is over de hele gemeenschap. Dit zorgt ervoor dat geen enkele persoon te veel controle heeft over de beslissingen, in tegenstelling tot wat hij bij Ethereum ziet gebeuren.

Tijdens een gesprek met Cointelegraph op Token2049 in Singapore gaf Hoskinson aan dat Cardano ook het “anarchistische” karakter van Bitcoin vermijdt en een evenwichtige benadering biedt tussen te veel controle en te weinig structuur.

“Als je een systeem hebt dat goed gebalanceerd is, kun je zowel de chaos van Bitcoin als de dictatuur van Ethereum vermijden. Zo creëer je iets dat vooruit kan zonder dat één persoon de volledige controle heeft, maar het blijft gedecentraliseerd omdat het iedereen vertegenwoordigt,” legde hij uit.

Hoskinson bleef kritisch op Ethereum en gaf aan dat de ontwikkeling van het netwerk te veel afhankelijk is van Buterin. Hij stelde vragen over de toekomst van Ethereum zonder Buterin en merkte op dat Buterin verantwoordelijk is voor de strategische verandering van het netwerk, van schaalbaarheid via sharding naar oplossingen met rollups en layer-2’s. Dit heeft weliswaar op korte termijn geholpen, maar heeft ook geleid tot kritiek op de verminderde activiteit en inkomsten van Ethereum’s baselaag.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!