Bitcoin mining-moeilijkheidsgraad stijgt naar recordhoogtes

De moeilijkheidsgraad van het minen van Bitcoin (BTC) is met 3,6% gestegen naar een recordniveau van 92,67 biljoen, vergeleken met de eerdere 89,47 biljoen. Ook de hash rate van Bitcoin bereikte onlangs een piek van 700 EH/s, maar is inmiddels teruggevallen naar 670 EH/s. Deze toegenomen moeilijkheidsgraad heeft een grote impact op de winstmarges van miningbedrijven, die nu onder zware druk staan.

De recente stijging van de mining-moeilijkheid heeft ervoor gezorgd dat Bitcoin opnieuw in de schijnwerpers staat. Een toename van 3,6% in de moeilijkheidsgraad betekent dat het voor miners lastiger wordt om winst te maken, omdat hun winstmarges worden verkleind. Deze stijgende moeilijkheidsgraad toont aan hoe competitief de markt is, omdat steeds meer miners strijden om de beperkte blokbeloningen. Hoewel deze concurrentie bijdraagt aan de beveiliging en decentralisatie van het netwerk, krijgen miners het steeds moeilijker om winstgevend te blijven.

Volgens gegevens van BTC.com staat de mining-moeilijkheidsgraad nu op een recordhoogte van 92,67 biljoen, gestegen vanaf 89,47 biljoen. Ook de totale hash rate van Bitcoin bereikte een record, met een piek van 700 EH/s op 8 september, maar is inmiddels gedaald naar 670 EH/s.

Daarnaast zijn de inkomsten van Bitcoin-miners recentelijk gedaald. YCharts laat zien dat de opbrengsten van miners tussen 8 en 11 september zijn teruggelopen van $29,12 miljoen naar $19,60 miljoen. De hash-prijs van het netwerk blijft laag, met een dagelijkse waarde van $39,99 per petahash per seconde (PH/s). Bovendien zijn de transactiekosten op de blockchain flink gedaald en beslaan ze nu slechts 1,83% van de totale netwerkinkomsten in de afgelopen 24 uur.

Uit gegevens van Mempool blijkt dat de moeilijkheidsaanpassing plaatsvond bij block height 860.832, waarbij een transactie met hoge prioriteit zes satoshis per virtual byte kost, oftewel $0,47.

De combinatie van stijgende moeilijkheidsgraad en dalende inkomsten zet de financiële positie van miners onder druk. Analist Ali Martinez rapporteerde dat miners op 11 september in totaal meer dan 30.000 BTC, ter waarde van $1,71 miljard, hebben verkocht. Ondanks deze verkopen staat de Bitcoin-prijs momenteel op $57.990,25.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!