Whales controleren 43% van Ethereum: Wat betekent dit?

On-chain gegevens laten zien dat Ethereum-whales, grote houders die meer dan 1% van de totale ETH-voorraad bezitten, hun bezittingen aanzienlijk hebben vergroot en nu ongeveer 43% van de totale voorraad controleren. Deze groeiende concentratie van Ethereum (ETH) bij een beperkt aantal entiteiten heeft verschillende implicaties voor de markt, vooral sinds de belangrijke Ethereum Shanghai Upgrade in 2023.

Verdeling van de Ethereum-gebruikersbasis

De Ethereum-gebruikersbasis kan worden onderverdeeld in drie groepen op basis van hun bezittingen: Retail, Investeerders en Whales.

  1. Retail-investeerders hebben minder dan 0,1% van de circulerende ETH-voorraad en vertegenwoordigen bijna 48% van de markt. Dit zijn de kleine investeerders die, hoewel ze een aanzienlijk deel van de gebruikersbasis vormen, weinig directe invloed hebben op de marktdynamiek.
  2. Investeerders zijn degenen die tussen 0,1% en 1% van de ETH-voorraad bezitten. Hoewel ze een belangrijkere rol spelen dan retail, worden ze nog steeds overschaduwd door de macht van de whales.
  3. Whales zijn de machtigste entiteiten op het netwerk, die meer dan 1% van de ETH-voorraad in handen hebben, wat overeenkomt met meer dan $2,83 miljard tegen de huidige wisselkoers. Hun invloed is aanzienlijk gegroeid in de afgelopen jaren, en zij hebben de retailgroep in marktaandeel overtroffen.

Impact van de Shanghai upgrade

De accumulatietrend onder whales versnelde na de Shanghai Upgrade in 2023, een belangrijke verandering in het Ethereum-netwerk. Deze upgrade, een harde vork, stelde investeerders in staat om Ethereum te unstaken uit Proof-of-Stake (PoS) contracten. Dit vergemakkelijkte het opnemen van gestakte ETH, waardoor meer interesse in staking ontstond. Naarmate meer investeerders hun coins via staking pools hebben gedeponeerd, hebben whales hun posities geconsolideerd en hun aandeel in de totale voorraad vergroot.

Toegenomen centralisatie en gevolgen voor de markt

Hoewel de toename in whale-accumulatie kan wijzen op vertrouwen van grote spelers in de toekomst van Ethereum, brengt het ook zorgen met zich mee over de toenemende centralisatie van de ETH-voorraad. Met 43% van de voorraad in handen van enkele entiteiten, bestaat het risico dat de marktdynamiek steeds volatieler en gevoeliger wordt voor de acties van deze grote spelers. Dit zou kunnen leiden tot scenario’s waarin prijsbewegingen sterk worden beïnvloed door beslissingen van een klein aantal entiteiten, wat de marktefficiëntie en decentralisatie zou ondermijnen.

Ethereum prijsontwikkeling

Op het moment van schrijven staat de Ethereum-prijs rond de $2.350, een daling van meer dan 4% in de afgelopen zeven dagen. Hoewel de toegenomen belangstelling van whales mogelijk een positieve invloed kan hebben op de toekomstige groei van de prijs van de cryptocurrency, blijven zorgen over centralisatie en marktmanipulatie in de lucht hangen.

Ethereum Price Chart

Conclusie

De verschuivingen in de Ethereum-marktstructuur, aangedreven door de accumulatie door whales en de impact van de Shanghai Upgrade, zijn belangrijke ontwikkelingen om in de gaten te houden. Terwijl deze trends wijzen op een verhoogde institutionele interesse, moeten beleggers zich ook bewust zijn van de risico’s van een gecentraliseerde voorraad en de mogelijke volatiliteit die dit met zich meebregen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!