Binance-CEO eist vrijlating van topman in Nigeria

Richard Teng, CEO van de cryptobeurs Binance, roept de Nigeriaanse autoriteiten op om Tigran Gambaryan, een hooggeplaatste medewerker van het bedrijf die al zeven maanden vastzit, onmiddellijk vrij te laten.

Gambaryan, die aan het hoofd staat van het team voor Financial Crime Compliance bij Binance, werd in februari gearresteerd door de Nigeriaanse politie. Hij wordt beschuldigd van betrokkenheid bij belastingontduiking en het witwassen van geld via Binance. Samen met hem werd ook een andere leidinggevende, Nadeem Anjarwalla, gearresteerd. Anjarwalla wist echter te ontsnappen en verliet Nigeria om aan gevangenschap te ontkomen.

Recent is er een video opgedoken waarin te zien is dat Gambaryan zich, zichtbaar in pijn en nauwelijks in staat om te lopen, voortbeweegt door een Nigeriaanse rechtbank. In de video lijkt het erop dat de bewakers niet bereid zijn om hem te helpen of hem een rolstoel te bieden.

Gambaryan uit in de video zijn frustratie en beweert dat een ambtenaar hem vertelde dat hij geen hulp mocht krijgen op bevel van de regering.

“Dit is echt belachelijk! Waarom mag ik geen rolstoel gebruiken? Ik ben onschuldig en dit is de behandeling die ik krijg. Ik kan nauwelijks lopen, mijn rug is [gebroken]… Ik ben er slecht aan toe!”

In reactie op deze beelden spreekt CEO Teng zich fel uit tegen de situatie: “Deze onmenselijke behandeling van Tigran moet stoppen. Hij moet naar huis kunnen voor medische zorg en hereniging met zijn familie.”

De advocaat van Gambaryan, Mark Mordi, verklaarde aan de rechtbank dat zijn cliënt een verzoek tot borgtocht heeft ingediend, aangezien zijn gezondheidssituatie in de gevangenis steeds verder achteruitgaat, aldus Reuters.

Gambaryan heeft te maken met een hernia en is herhaaldelijk ziek geworden door malaria en longontsteking. Advocaten van de Nigeriaanse Economic and Financial Crimes Commission beweren echter dat zijn gezondheidssituatie niet ernstig is en dat hij al een hernia had voordat hij werd vastgezet.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!