September is normaal gesproken slecht voor crypto – Zal het deze keer anders zijn?

September staat historisch bekend als een van de slechtste maanden voor de cryptomarkt. Gemiddeld zien we een daling van 4,70% in deze maand, en dit fenomeen is niet uniek voor crypto; ook de traditionele aandelenmarkten vertonen vaak zwakte in september. Maar waarom is dat zo? Waarom is september vaak een rode maand?

  1. Seizoensgebonden verkoopdruk: September markeert het einde van de zomer en de start van een nieuw fiscaal kwartaal. Veel beleggers herpositioneren hun portefeuilles, wat leidt tot verhoogde verkoopdruk.
  2. Belastingdruk: In bepaalde landen kan september een maand zijn waarin beleggers hun verliezen realiseren om belastingvoordelen te behalen aan het einde van het belastingjaar. Dit resulteert vaak in extra verkoopdruk op de markten.
  3. Einde van de vakantieperiode: Beleggers keren terug van vakantie en beginnen hun portefeuilles opnieuw te beoordelen, wat vaak leidt tot winstneming en herpositionering.
  4. Macro economische factoren: Centrale banken en regeringen komen vaak met nieuwe beleidsupdates na de zomer, zoals renteverhogingen of inflatiecijfers, die volatiliteit kunnen veroorzaken.

Wat volgt: Q4, het sterkste kwartaal Historisch gezien is Q4 het sterkste kwartaal van het jaar. Maar waarom? Hier zijn enkele mogelijke redenen:

  1. Eindejaarsrally: De laatste maanden van het jaar brengen vaak een positieve sentimentshift met zich mee, bekend als de eindejaarsrally, waarbij beleggers optimistischer worden en de markten omhoog duwen.
  2. Toegenomen kapitaalinstroom: In Q4 zien we vaak dat er meer kapitaal de markten instroomt, mede door bonussen, belastingteruggaven en nieuwe institutionele investeringen.
  3. Positief sentiment en voorbereiding op het nieuwe Jaar: Beleggers bereiden zich voor op het nieuwe jaar en willen hun posities versterken, wat leidt tot een meer bullish markt.

Laten we eens kijken naar de vorige septembers, kunnen we hier een patroon in zien?

Wat opvalt is dat we inderdaad een patroon kunnen herkennen: we zien of een directe dump of eerst een pump en daarna een dump. Van alle gevallen zien we 4 keer een directe dump en 6 keer eerst een pump en daarna een dump.

We zijn de EMA 5 monthly verloren – Wat nu?

Zoals eerder aangegeven is de EMA 5 Monthly een belangrijk meetlint om te bepalen waar we ons bevinden in de bullrun. Dat we deze nu zijn verloren, is een bearish signaal, maar hoe bearish precies?

 De EMA 5 monthly: Een cruciaal meetlint in de bullrun

De EMA 5 Monthly fungeert als een cruciaal meetlint om te meten waar we precies staan in de bullrun. Het verliezen van deze EMA is een bearish voorteken, maar dat betekent niet altijd direct dat de bearmarket is begonnen.

Verliezen van de EMA: Niet altijd bearish

We hebben twee gevallen waarbij we de EMA verloren, maar het niet per se betekende dat de bearmarket startte. Integendeel, het markeerde eerder een afkoelmaand met veel kansen. Voorbeelden hiervan zijn de vorige bullrun waarin we in de zomer afkoelden en de mid cycle piek van 2019, waar we één maand onder de EMA sloten om er daarna weer boven te komen.

Signalen van een bearmarket: Wat te verwachten

Er zijn ook veel gevallen waarbij het verlies van de EMA wel een signaal was van het begin van een bearmarket. Dit kun je vaak herkennen aan het gedrag van de prijs onder de EMA. Sluiten we er binnen twee maanden weer boven, is er meestal geen probleem. Maar als we een bearish retest zien, kan dat erop wijzen dat de prijs nog verder zal dalen.

Verwachting voor de komende maanden

Ik denk dat we deze maand gemakkelijk onder de EMA kunnen sluiten. De maand daarop verwacht ik een poging om weer naar de EMA toe te werken of erboven te sluiten. Lukt dat niet, dan zou dit wel in de daaropvolgende maand kunnen gebeuren.

Macro golden cross in september – Toeval?

⁠ Zoals eerder besproken, zien we voor het eerst een golden cross tussen de weekly 100 en 200 SMA. Dit is een belangrijke gebeurtenis omdat je vaak een beweging ziet in de tegenovergestelde richting van de huidige trend. Is het toeval dat deze golden cross nu in september plaatsvindt? Wie zal het zeggen, maar het lijkt erop dat het nu ‘gebruikelijk’ is om eerst een dump te zien voordat de trend wordt hervat.

Mogelijk scenario met betrekking tot renteverlagingen

Op 18 september kunnen de eerste renteverlagingen door de VS plaatsvinden. Zoals eerder besproken, zijn renteverlagingen vaak niet direct bullish. Er is één geval geweest waarin de VS de rente heeft verlaagd tijdens het bestaan van Bitcoin, en dat biedt ons enig inzicht.

Wat we zagen, was een kleine opleving gevolgd door een nieuwe daling. Mijn inschatting is dat we weer een soortgelijk patroon kunnen zien. Ik denk niet dat rate cuts direct een bullish effect hebben; eerder verwacht ik een retail-gedreven prijsstijging, gevolgd door een langzame correctie. Mogelijk zien we daarna in Q4 een herstel en pakt de trend zich weer op.

Structuur: Waar staan we op basis van prijsactie?

We zitten momenteel duidelijk in een downtrend, met steeds lagere toppen (lower highs) en lagere bodems (lower lows). Echter, we bevinden ons nog steeds in een descending broadening wedge, wat een bullish patroon is. Dit betekent dat we mogelijk de support van deze wedge nog een keer kunnen opzoeken voordat we verder omhoog gaan.

Mocht de support breken, dan zouden we eventueel weer richting de 48K kunnen bewegen. Maar zelfs in dat geval is de uptrend-structuur nog niet per se gebroken. Vanuit een Elliott Wave perspectief zitten we nog steeds in een wave 4. Hoewel we de golden pocket al hebben bereikt, is het niet ondenkbaar dat we de huidige low nogmaals opzoeken voordat we verder omhoog gaan.

Mogelijkheid om de maandelijkse BMSB op te zoeken

We kunnen zelfs de monthly BMSB (Bull Market Support Band) opzoeken. Dit hebben we eerder gedaan tijdens de mid cycle top van 2019, waar we de band testten en daarna verder omhoog gingen. Hoewel we daarna de corona crash kregen, zie je duidelijk dat die bullish retest een positief effect had op de candle die daarop volgde.

Als we de BMSB opnieuw zouden kunnen testen en dit omzetten in een bullish retest, zou dat zeer positief zijn, naar mijn mening (IMO). Vanaf dat punt zouden we mogelijk een nieuwe run kunnen starten richting de highs.

Gedachten

Al met al verwacht ik dat dit een typische september wordt: rood. Dit kan mooie kansen bieden voor degenen die daar naar op zoek zijn. De price action laat zien dat we flink kunnen dalen zonder de uptrend te breken. We zitten al sinds maart in een ongekende range en het lijkt erop dat de markt wacht op een versoepeling van de VS.

Hoewel ik niet denk dat de eerste rate cuts direct bullish zullen zijn, zal het waarschijnlijk wat tijd vergen voordat de effecten zichtbaar worden. Misschien zien we na 2 tot 4 renteverlagingen en wat tijd dat de markt zich herpakt, met een nieuwe opwaartse trend waarin ook altcoins meedoen. Q4 is vaak een sterk kwartaal en met de zomer bijna achter ons en de zwaarste maand voor de deur, kan september wel eens de laatste kans zijn om goedkoop in te slaan voordat de trend in Q4 weer aantrekt.

Join de Discord!

Wil je vaker van dit soort updates ontvangen? Join dan de discord via deze link en ontvang een week gratis tot het premium gedeelte! https://discord.gg/G5bNXvkJ7Y

Bij Fortune Favors the Brave zijn we toegewijd aan het delen van kennis, het bespreken van de nieuwste trends en het verkennen van lucratieve kansen in de crypto-wereld. Onze Discord-community biedt een dynamische ruimte waar slimme handelaren, ervaren investeerders en gepassioneerde enthousiastelingen samenkomen om ideeën uit te wisselen en diepgaande analyses te delen.

Waarom bij ons aansluiten?

📈 Actuele Marktanalyses: Van technische analyses tot fundamentele inzichten – we bieden diepgaande analyses om je te helpen beter te begrijpen wat er speelt in de crypto-markten.

💬 Interactieve Discussies: Stel vragen, deel je ideeën en leer van anderen in onze levendige discussies en Q&A-sessies.

🚀 Kansrijke Ontwikkelingen: Ontdek nieuwe altcoins, identificeer opkomende trends en vind potentiële winstgevende kansen.

📚 Educatieve Inhoud: Leer van educatieve bronnen, video-updates en begeleiding van ervaren leden om je crypto-kennis en handelsvaardigheden te verbeteren.

Ons doel is om een gemeenschap te creëren die gedreven wordt door het verlangen om te leren, te groeien en te slagen in de altijd veranderende wereld van crypto.

Sluit je vandaag nog aan bij Fortune Favors the Brave en begin je reis naar het vergroten van je crypto-winsten en het verfijnen van je handelsstrategieën. Samen verkennen we de kansen in de crypto-wereld en bouwen we aan een sterke, winstgevende toekomst. We zien je graag in onze community!ke, winstgevende toekomst. We zien je graag in onze community!

Disclaimer: De analyses hierboven zijn gebaseerd op technische patronen en trends in de cryptomarkt. Het is van cruciaal belang om te benadrukken dat deze informatie niet bedoeld is als financieel advies. Cryptocurrency-investeringen brengen inherent risico’s met zich mee en zijn onderhevig aan volatiliteit. Voor het nemen van investeringsbeslissingen wordt aangeraden eigen onderzoek te doen, financieel advies in te winnen en alleen te investeren wat men zich kan veroorloven te verliezen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!