Elon Musk’s X verboden in Brazilië na uitspraak Hooggerechtshof

Elon Musk’s platform, X, wordt geconfronteerd met een verbod in Brazilië na een uitspraak van het Hooggerechtshof van het land. De Federale Hoge Raad, geleid door minister Alexandre de Moraes, heeft het platform geschorst nadat het er niet in slaagde binnen de voorgeschreven termijn van 24 uur een juridische vertegenwoordiger aan te stellen. Dit besluit markeert een belangrijke escalatie in het aanhoudende conflict tussen de CEO van Tesla en de Braziliaanse autoriteiten.

Elon Musk’s X verbannen in Brazilië

Het Hooggerechtshof van Brazilië heeft de schorsing van X aangekondigd en het socialemediabedrijf ervan beschuldigd herhaaldelijk gerechtelijke bevelen te hebben genegeerd om een juridische vertegenwoordiger aan te stellen. Volgens een recent rapport heeft minister Alexandre de Moraes de Nationale Telecommunicatie Agentschap (ANATEL) opgedragen om binnen 24 uur de toegang tot het platform in Brazilië af te sluiten.

Daarnaast beval hij ook techgiganten zoals Apple en Google om het socialemediaplatform van Elon Musk binnen vijf dagen uit hun app-winkels te verwijderen. Moraes bekritiseerde het platform omdat het een “wetteloos land” in Brazilië zou hebben gecreëerd.

De minister voerde aan dat het platform is gebruikt om op grote schaal haatzaaiende uitlatingen, racisme en antidemocratische inhoud te verspreiden. Opmerkelijk is dat hij een boete van R$50.000 per dag oplegde aan gebruikers die probeerden toegang te krijgen tot het platform met behulp van VPN’s en andere middelen.

Ondertussen beschuldigde Moraes het platform ervan extremistische groepen te faciliteren en er niet in te slagen profielen te verwijderen die desinformatie verspreiden en democratische instellingen aanvallen. Deze actie volgt op het gemiste deadline van X om te voldoen aan gerechtelijke bevelen terwijl boetes van ongeveer R$18 miljoen werden genegeerd.

Elon Musk’s juridische strijd in Brazilië

Elon Musk heeft publiekelijk de acties van de rechtbank aangevochten en noemde ze illegaal en politiek gemotiveerd. Volgens het socialemediabedrijf eiste rechter Alexandre de Moraes naleving van bevelen die in strijd zijn met de Braziliaanse wetten.

Daarnaast beschuldigde het platform Moraes ervan te dreigen de juridische vertegenwoordiger gevangen te zetten, die ontslag nam na de druk. Opmerkelijk is dat X eerder deze maand zijn kantoor in Brazilië sloot, onder verwijzing naar bedreigingen tegen zijn juridische vertegenwoordiger. Met verwijzing naar rechter Moraes noemde Elon Musk hem “tirannieke Voldemort” en stelde dat X het meest gebruikte nieuwsplatform in Brazilië is en dat Moraes zijn macht verkeerd gebruikt om de vrije meningsuiting te onderdrukken.

In een verklaring zei het socialemediabedrijf dat het alle gerechtelijke documenten en eisen van Moraes zou publiceren om transparantie te waarborgen. Musk nam het op zijn platform op om de acties van de rechter te bekritiseren en noemde deze onderdeel van een bredere strategie om politieke tegenstanders te censureren. Het platform beloofde de rechten op vrije meningsuiting te beschermen en stelde dat het niet zou voldoen aan geheime of onwettige eisen.

Ondertussen beschreef de tech-miljardair de aanpak van de rechtbank als atypisch en merkte op dat de bevelen van de rechter niet in overeenstemming waren met de Braziliaanse juridische normen. De socialemediagigant beschuldigde de Braziliaanse rechtbank van vooringenomenheid en beloofde terug te vechten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!