Celsius verdeelt $2,5 miljard onder 251.000 schuldeisers

Celsius heeft twee derde van zijn in aanmerking komende klanten terugbetaald in het kader van de langverwachte faillissementsprocedure. Volgens een gerechtelijk document van maandag heeft de failliete crypto-lener ongeveer $2,53 miljard terugbetaald aan 251.000 schuldeisers. Dit bedrag komt neer op ongeveer 84% van de $3 miljard die het bedrijf verschuldigd was aan meer dan 375.000 schuldeisers.

Deze betalingen zijn een bemoedigende ontwikkeling voor de groeiende crypto-industrie. Ze komen tegelijk met de faillissementsprocedure van de Mt. Gox-exchange, die meer dan $9,4 miljard verschuldigd was aan 127.000 schuldeisers. Na 10 jaar beginnen deze schuldeisers nu eindelijk hun geld terug te krijgen.

Niet alle schuldeisers zijn bezig met het terugvorderen van hun crypto, omdat het om relatief kleine bedragen gaat. Van de 121.000 schuldeisers die hun geld nog niet hebben opgeëist, hebben ongeveer 64.000 minder dan $100 aan crypto tegoed, terwijl 41.000 schuldeisers tussen $100 en $1.000 verschuldigd is, volgens het document:

“Veel van deze schuldeisers hebben kleine bedragen te vorderen, waardoor ze mogelijk niet gemotiveerd zijn om de benodigde stappen te zetten om hun uitkering te verkrijgen.”

De faillissementsbeheerder zal elke twee weken proberen om deze schuldeisers via Coinbase uitbetalingen te doen, terwijl PayPal-claimcodes te allen tijde ingewisseld kunnen worden voor credits. De beheerder gaf aan dat er meer dan 2,7 miljoen uitkeringen zijn geprobeerd voor de ongeveer 372.000 momenteel in aanmerking komende schuldeisers.

Celsius vroeg in juli 2022 faillissement aan, een maand na de stopzetting van gebruikersopnames. Het bedrijf verklaarde dat deze pauze nodig was om zich beter te positioneren om zijn opnameverplichtingen op de lange termijn na te komen, nadat de waarde van zijn eigen token, Celsius (CEL), in 2022 sterk was gedaald.

Het faillissement resulteerde in een schikking van $4,7 miljard met de Amerikaanse Federal Trade Commission, naast schikkingen met het ministerie van Justitie, de Securities and Exchange Commission en de Commodity Futures Trading Commission.

De voormalige CEO, Alex Mashinsky, werd gearresteerd en aangeklaagd door federale aanklagers voor verschillende vormen van financiële fraude, het manipuleren van de CEL-prijs en het misleiden van Celsius-klanten. Mashinsky heeft onschuldig gepleit en is vrij op borgtocht van $40 miljoen in afwachting van zijn proces in september.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!