Econoom waarschuwt ineenstorting van Amerikaanse dollar

De bekende econoom en goudvoorvechter Peter Schiff, die in de cryptomarkt voornamelijk bekend is vanwege zijn negatieve houding jegens Bitcoin (BTC), waarschuwde onlangs voor een forse daling van de Amerikaanse dollarindex.

Schiff deelde deze mening over de Amerikaanse economie en de dollar in verschillende berichten op het social media platform X, waarin hij het volgende zei:

“De dollarindex sloot op 100,67. De index zou gemakkelijk onder de 90 kunnen zakken voor het einde van het jaar, wat de dieptepunten van 2020 zou uitdagen. Ik denk dat die dieptepunten in 2025 worden doorbroken, wat een Amerikaanse dollarcrisis zou veroorzaken, de economie zou laten crashen en de consumentenprijzen en langetermijnrentes de pan uit zou laten rijzen.”

Hij benadrukte tevens dat goud voor de tweede week op rij boven de $2.500 is gesloten, terwijl de Amerikaanse dollarindex is gedaald tot een dieptepunt van 13 maanden, wat duidt op een mogelijke economische verschuiving.

Naast dit waarschuwde Schiff verder voor hogere inflatie en stagflatie, wat gevolgen zou hebben voor consumentenprijzen en rentetarieven, terwijl hij de huidige strategieën van de Federal Reserve bekritiseerde en waarschuwde voor renteverlagingen. Hij zei het onderstaande:

“De Amerikaanse dollarindex is zojuist gedaald tot een dieptepunt van 13 maanden. De ‘sterkte’ van de dollar is de belangrijkste reden dat de inflatie op jaarbasis daalde van 9% naar 3%. Ironisch genoeg gebruikt de Fed ‘lage’ inflatie als excuus om de rente te verlagen, maar door de rente te verlagen, zal de dollar kelderen en de inflatie de pan uit rijzen.”

Schiff merkte ook op dat een verzwakkende dollar de economische problemen van Amerika zou kunnen verergeren, maar ten koste van hogere inflatie en verminderde koopkracht van de consument. Hij wees erop dat hoewel de dollar aan waarde heeft verloren, de goudprijzen zijn gestegen, wat de zorgen van de markt over het beleid van de Federal Reserve weerspiegelt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!