Iran biedt $20 voor tips naar illegale Bitcoin-miners

Iran maakt momenteel een ernstige machtscrisis door, en een ongekende hittegolf zal de situatie alleen maar verder verslechteren. In een bizarre poging om deze kwestie aan te pakken, heeft de regering van Iran zojuist een premie van 20 dollar aangekondigd voor burgers die informatie hebben die leiden naar illegale Bitcoin-miners.

Hittegolf en stroomtekorten

De huidige hittegolf heeft de temperaturen in Iran naar een verzengende 49,7°C doen stijgen, de warmste periode in 50 jaar. Dit veroorzaakte grootschalige stroomuitval, die het dagelijks leven en de industriële productie beïnvloedde.

Chief Executive van Tavanir, Mostafa Rajabi Mashhadi, zegt nu dat de illegale Bitcoin-miners alleen maar misbruik maken van deze situatie en veel elektriciteit verbruiken. Hij zei dat deze operaties net zo veel elektriciteit verbruiken als een hele provincie, waardoor een ondraaglijke druk op het nationale elektriciteitsnet ontstaat.

Cryptocurrency-mining is illegaal in Iran

De Iraanse regering heeft de mining van cryptocurrency al eerder, in 2021, verboden, onder verwijzing naar dezelfde zorgen over het verbruiken van een enorme hoeveelheid energie. Later werd het verbod op zijn minst gedeeltelijk opgeheven vanwege de economische druk van Amerikaanse sancties.

Nu de grid onder druk staat, nemen de officials een nog hardere houding aan. Zij zijn van mening dat het stimuleren van burgers om illegale miners aan te geven de druk op de elektriciteitsvoorziening enigszins zou kunnen verlichten.

Het beloningssysteem

Dit nieuwe premiesysteem zal een miljoen toman betalen voor informatie die leidt tot de inbeslagname van niet-geautoriseerde mijnbouwhardware. Volgens rapporten zou de financiële prikkel burgers moeten aanmoedigen om op te treden tegen illegale miners, die zich vaak vestigen in openbare voorzieningen zoals scholen en moskeeën – locaties die profiteren van gesubsidieerde elektriciteit en daarom het voornaamste doelwit waren van ongeautoriseerde crypto-mining.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!