Turkije maakt stijging in crypto-licentie aanvragen mee door nieuwe wetgeving

Turkije ziet een sterke toename van de interesse van crypto-bedrijven die in het land willen opereren. De Turkse Kapitaalmarkt Autoriteit (CMB) heeft laten weten dat 47 crypto-bedrijven onder de nieuwe regelgeving een licentieaanvraag hebben ingediend.

Volgens de CMB behoren bekende exchanges zoals Bitfinex, Binance TR en OKX TR tot de aanvragers. Opvallend is dat grote exchanges zoals Coinbase, Bybit, KuCoin, MEXC en Gate.io nog geen aanvraag hebben gedaan.

De golf van aanvragen komt na de invoering van de “Wet op Wijzigingen in de Kapitaalmarktwet,” die op 2 juli in werking is getreden. Deze wet biedt een regulerend kader voor aanbieders van crypto-diensten in Turkije.

De CMB verduidelijkte dat drie bedrijven hun activiteiten hebben stopgezet, terwijl aanvragen van bedrijven met onvolledige of onvoldoende informatie nog worden beoordeeld.

In de verklaring benadrukte de CMB dat een vermelding op de “Lijst van Actieve Bedrijven” niet hetzelfde is als een officiële goedkeuring. Bedrijven moeten nog formeel goedkeuring krijgen van de raad na de invoering van aanvullende wetgeving. De lijst zal worden bijgewerkt naarmate bedrijven hun tekortkomingen oplossen of zodra de CMB haar onderzoek afrondt.

Hoewel er in Turkije nog geen uitgebreide cryptowetgeving is, bestaan er al enkele regels om de markt te reguleren. In januari gaf de Turkse minister van Financiën, Mehmet Simsek, aan dat lokale crypto-wetgeving bijna afgerond is, maar het wetsontwerp is nog niet ingediend bij het parlement.

Ondanks het feit dat er nog geen specifieke cryptoregelgeving door het parlement is goedgekeurd, is de markt niet volledig ongereguleerd. Turkije kent twee belangrijke regels met betrekking tot crypto. De eerste, ingevoerd door de Centrale Bank van Turkije in 2021, verbiedt het gebruik van cryptocurrencies zoals Bitcoin voor betalingen, omdat deze niet als wettig betaalmiddel worden erkend.

De tweede regel heeft betrekking op anti-witwasmaatregelen, gecontroleerd door de Financiële Misdrijven Onderzoeksraad. Deze maatregel verplicht cryptobeurzen om klantgegevens te verzamelen om illegale activiteiten zoals witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen.

Het is geen verrassing dat Turkije proactief is in cryptoregulering, gezien de belangrijke rol van het land in de wereldwijde crypto-economie. Turkije heeft een van de hoogste adoptiepercentages van cryptocurrencies wereldwijd.

Volgens gegevens van Chainalysis is Turkije de op drie na grootste crypto-markt ter wereld, met een geschatte handelsvolume van $170 miljard. Daarmee loopt Turkije voor op andere grote crypto-markten zoals Rusland, Canada, Vietnam, Thailand en Duitsland. De stijging van het aantal licentieaanvragen onderstreept Turkije’s toenemende belang in de crypto-sector en zijn inzet voor een gereguleerde en veilige crypto-markt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!