USDB stablecoin verliest kort zijn peg met de dollar

USDB, een gedecentraliseerde stablecoin, kwam onder zware druk te staan toen de prijs plotseling met 6% daalde door marktpaniek veroorzaakt door onrust in Japan. USDB is ontwikkeld door Blast en biedt een rendement van 5% via het on-chain T-Bill-protocol van MakerDAO.

Normaal kunnen gebruikers USDB omwisselen voor DAI wanneer ze overstappen van Blast naar Ethereum. Door de marktinstabiliteit zakte de waarde van USDB echter tot $0,94, voordat het weer steeg naar de $1. Tot op heden heeft Blast nog geen verklaring gegeven over de situatie.

Eind juni uitten cybersecurity-analisten van het web3-bedrijf Resonance Security zorgen over de afhankelijkheid van Blast van externe protocollen voor het genereren van rendement, wat inherente risico’s met zich meebrengt. Ze merkten op dat MakerDAO “al drie jaar geen beveiligingsaudit van hun smart contracts heeft gepubliceerd.”

De ontkoppeling van USDB vond plaats terwijl zowel de crypto- als de traditionele markten te maken hadden met chaos, waarbij de Japanse aandelenmarkt de slechtste dag sinds 1987 beleefde. Op maandag 5 augustus daalde de Nikkei-index van de Tokyo Stock Exchange met 12%, een daling van 20% ten opzichte van het hoogste punt in juli, wat leidde tot een tijdelijke handelsstop.

Na de daling in Japan zakte ook de Zuid-Koreaanse KOSPI-index met 8%, de slechtste sessie sinds maart 2020. Te midden van de paniek probeerden de Zuid-Koreaanse autoriteiten de investeerders gerust te stellen, waarbij de minister van Financiën beloofde de verhoogde marktvolatiliteit aan te pakken met een noodplan.

De hele crypto-markt had ook te maken met een daling tijdens de uitverkoop. Bitcoin (BTC) zakte kort onder de $50.000, terwijl Ethereum (ETH) daalde tot $2.264. Volgens gegevens van Coinglass bedroeg het totale volume van crypto-liquidaties in de afgelopen 24 uur meer dan $1 miljard.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!