Amazon, Google en Walmart willen deelnamen aan CBDC-pilot van India

Grote Amerikaanse technologiebedrijven zoals Amazon en Google willen naar verluidt deelnemen aan de pilot voor de digitale valuta van de centrale bank van India, aangezien de Reserve Bank of India (RBI) haar digitale valuta-initiatief opent voor niet-bancaire betaalbedrijven.

Volgens bronnen van Reuters hebben AmazonPay, GooglePay en het door Walmart gesteunde PhonePe interesse getoond in het faciliteren van transacties met de Indiase CBDC, bekend als de e-rupee. Ook de Indiase fintechbedrijven Cred en Mobikwik hebben zich aangemeld voor deelname aan de pilot, hoewel het nog onduidelijk is wanneer zij precies zullen meedoen.

Aanvankelijk mochten alleen Indiase banken e-rupee-transacties uitvoeren via hun mobiele apps. In april kondigde de RBI echter aan dat ook betaalbedrijven binnenkort aan de pilot mogen deelnemen.

De e-rupee, die in december 2022 werd gelanceerd, is een getokeniseerde versie van de Indiase roepie, uitgegeven door de RBI. Na de lancering benadrukten RBI-functionarissen de privacykenmerken van de e-rupee en verzekerden het publiek dat transacties tot op zekere hoogte anoniem zouden blijven.

Ondanks deze garanties verloopt de adoptie van de CBDC traag. Eind juni meldde de Reserve Bank of India dat er 1 miljoen retailtransacties met de e-rupee waren uitgevoerd, maar dit gebeurde pas nadat lokale banken klanten incentives aanboden en een deel van hun werknemers in digitale valuta uitbetaalden.

De RBI had banken eerder aangespoord om tegen eind 2023 minstens 1 miljoen transacties per dag uit te voeren om de schaalbaarheid van het systeem te testen. Deze inspanning is echter gestopt, wat twijfels doet rijzen over de toekomst van het digitale valuta-initiatief vanwege de kloof tussen gestimuleerde cijfers en daadwerkelijke gebruikersadoptie.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!