Reserve Bank of India wil offline CBDC introduceren in afgelegen gebieden

Governor Shaktikanta Das van de Reserve Bank of India (RBI) heeft onlangs plannen aangekondigd om de adoptie van de centrale bank digitale valuta (CBDC), de digitale roepie, te verbeteren door offline functionaliteiten te verkennen. Deze maatregelen zijn bedoeld om transacties te vergemakkelijken in gebieden met beperkte internetconnectiviteit.

De aankondiging werd gedaan tijdens een vergadering van het Monetair Beleidscomité op 8 februari, waar Das de intentie benadrukte om offline functionaliteit in CBDC-R te introduceren om transacties in afgelegen gebieden mogelijk te maken. De centrale bank overweegt verschillende offline oplossingen, zowel op basis van nabijheid als niet-nabijheid, in diverse omgevingen, waaronder heuvelachtige, landelijke en stedelijke gebieden. “Deze functionaliteiten zullen geleidelijk worden geïntroduceerd via de pilots,” voegde Das toe.

Als onderdeel van zijn huidige mogelijkheden ondersteunt het CBDC-systeem transacties van persoon tot persoon (P2P) en van persoon tot handelaar (P2M) via digitale roepie-wallets die worden uitgegeven door deelnemende pilotbanken. Deze ontwikkeling sluit aan bij het doel van de RBI om financiële transacties effectiever te monitoren en te streven naar een economie die minder afhankelijk is van contant geld.

Siddharth Sogani, CEO van Crebaco, een blockchain-analysebedrijf, benadrukte het bestaande landschap van betaaloplossingen in India in een recent commentaar. Hij benadrukte dat India al profiteert van populaire betaalplatforms met offline mogelijkheden, zoals de Unified Payments Interface (UPI).

De inspanningen van de RBI om de reikwijdte van CBDC uit te breiden omvatten het onderzoek naar het potentieel voor grensoverschrijdende transacties en integratie met internationale legacy-systemen. Dit initiatief, aanvankelijk voorgesteld in maart 2023 door Ajay Kumar Choudhary, de uitvoerend directeur van de RBI, benadrukt de bredere strategie van de centrale bank om naadloze financiële transacties mogelijk te maken buiten de binnenlandse grenzen.

De RBI startte in december 2022 een pilot voor zijn retail-CBDC en bereikte tegen december 2023 succesvol één miljoen dagelijkse transacties. Ondanks het ontbreken van een definitieve tijdslijn voor de volledige uitrol van een retail-CBDC, wijzen recente ontwikkelingen op een gemeten urgentie in de implementatie ervan. Het is opmerkelijk dat de RBI ook technologische oplossingen heeft onderzocht om privacyproblemen aan te pakken die gepaard gaan met de digitale roepie.

Te midden van de positieve vooruitzichten op CBDC’s in India blijft de bredere cryptocurrency-industrie in het land uitdagingen ondervinden. Google heeft onlangs verschillende cryptocurrency-gerelateerde apps verwijderd uit zijn Play Store, naar aanleiding van waarschuwingen van het Indiase ministerie van Financiën aan aanbieders van virtuele digitale activa (VDAs) over overtredingen van de anti-witwasregelgeving. Eerder verwijderde ook Apple Inc. grote crypto-exchanges zoals Binance en Kucoin uit zijn App Store, wat wijst op strenger toezicht op de digitale activamarkt in het land.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!