Herstructurering Genesis: Terugbetalingen en toekomst

In 2023 vroeg Genesis, een prominente institutionele kredietverstrekker, faillissement aan. Op 2 augustus kondigde het bedrijf aan dat het zijn Chapter 11 herstructureringsplan had voltooid en ongeveer $4 miljard aan getroffen partijen zal uitkeren.

Terugbetalingsplan voor schuldeisers

Het herstructureringsplan omvat diverse terugbetalingspercentages voor schuldeisers, afhankelijk van hun activa. Bitcoin (BTC) schuldeisers zullen 51,28% van hun vorderingen terugkrijgen in de vorm van BTC. Ether (ETH) schuldeisers ontvangen 65,87% van hun vorderingen uitbetaald in ETH. Voor altcoin schuldeisers geldt een terugvorderingspercentage van 87,65%, met uitzondering van Solana (SOL) schuldeisers, die slechts 29,58% van hun vorderingen terugkrijgen. Schuldeisers met stablecoins en contanten kunnen rekenen op een volledige terugbetaling van hun verliezen in Amerikaanse dollars.

Genesis repayments

Daarnaast is er een litigatiefonds van $70 miljoen opgezet voor schuldeisers die verdere juridische stappen willen ondernemen tegen derde partijen, waaronder Digital Currency Group (DCG), het moederbedrijf van Genesis.

Impact van de crypto besmetting in 2022

Genesis leende geld van bedrijven zoals Gemini, eigendom van de Winklevoss-tweeling, en verstrekte dit aan bedrijven zoals Three Arrows Capital. Tussen 2022 en 2023 werd Genesis getroffen door de nasleep van het faillissement van Three Arrows Capital en later de ineenstorting van de FTX-beurs.

De ineenstorting van Three Arrows Capital leidde tot een conflict tussen Gemini mede-oprichter Cameron Winklevoss en DCG CEO Barry Silbert. Winklevoss beschuldigde Silbert herhaaldelijk van fraude en beweerde dat hij niet in staat was het conglomeraat te leiden, dat onder andere Grayscale, Foundry, Luno en Genesis omvat.

Schikking met de SEC

Onlangs stemde Genesis in met een schikking van $21 miljoen met de Securities and Exchange Commission (SEC) vanwege de vermeende verkoop van niet-geregistreerde effecten in samenwerking met het Gemini Earn-programma. SEC-voorzitter Gary Gensler benadrukte na de schikking dat alle aanbieders van cryptoleningen en andere digitale activadiensten moeten voldoen aan de bestaande effectenwetten.

Door deze ontwikkelingen hoopt Genesis een nieuw hoofdstuk te beginnen en vertrouwen te herwinnen bij zijn investeerders en partners.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!