Ethereum koers daalt na ETF-lanceringen, en dit is waarom

‘S Werelds grootste altcoin, Ethereum (ETH), is de afgelopen 24 uur met meer dan 8% gedaald. Dit terwijl de munt gisteren juist zijn eerste Amerikaanse spot ETF’s gelanceerd zag worden. In dit artikel gaan we dieper in op de redenen achter deze fikse daling.

Buy the rumor, sell the news”

De voornaamste reden is de aanzienlijke uitstroom uit Grayscale’s Ethereum Trust ETF (ETHE). Volgens gegevens van SoSo Daily heeft ETH een netto-uitstroom van meer dan $810 miljoen gezien. Als we dit patroon echter vergelijken met de lancering van spot Bitcoin ETF’s eerder dit jaar, is duidelijk te zien dat er toendertijd exact hetzelfde gebeurde.

De aanvankelijke opwinding rond de lancering van spot Ethereum ETF is verdwenen, wat tot een uitverkoop heeft geleid. Dit noemen we ook wel “buy the rumor, sell the news” en dit fenomeen werd ook waargenomen tijdens belangrijke mijlpalen in december 2017, april 2021 en januari 2024.

Andere factoren werkten ook niet mee

Helaas viel de lancering van de ETF samen met de distributie van Bitcoin vanaf Mt. Gox, waardoor de verkoopdruk op een toch al gespannen markt nog verder werd vergroot.

Bovendien begon het Amerikaanse technologiewinstseizoen zuur, met grote uitverkoop door giganten als Alphabet en Tesla. Dit heeft mogelijk het beleggerssentiment voor technologiegerelateerde activa, waaronder cryptocurrencies, getemperd.

Analisten wijzen ook op de fundamenten van Ethereum als reden tot bezorgdheid. Belangrijke cijfers zoals de groei van het aantal nieuwe gebruikers en de omzet tekenen van stagnatie hebben laten zien, waardoor het enthousiasme van beleggers mogelijk is afgenomen.

In feite had 10X Research Ethereum vóór de lancering van de ETF als overbought aangemerkt, wat erop duidde dat het klaar was voor een mogelijke daling op de korte termijn. Het is echter belangrijk om op te merken dat andere analisten juist een stijging voorspellen. Zo zei Peter Brandt dat de munt op korte termijn kan stijgen naar $5.600.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!