Jupiter veroorzaakt controverse wegens samenwerking met influencer

De gedecentraliseerde crypto-aggregator Jupiter is in een controverse verwikkeld geraakt na de aankondiging van een samenwerking met een omstreden influencer. Op 22 juli kondigde de anonieme oprichter van Jupiter, bekend als @weremeow, namelijk op X een samenwerking aan met de influencer Irene Zhao.

Deze samenwerking is bedoeld om de “memecoin meta” te verbeteren en “degens een on-chain moeder te geven die voor hen zorgt wanneer ze verdrietig zijn.” Volgens @weremeow wil Jupiter hiermee de “grote problemen” aanpakken die de huidige memecoin-lanceringen teisteren, zoals “neppe brede distributie, sniping,” en “liegende influencers.” @weremeow ga het volgende aan op X:

“Als dit werkt, kan het dienen als een model voor andere memecoins, in tegenstelling tot de sniping, ondoorzichtige controle, instadumping en paranoïde lanceringen die we vandaag de dag zien.”

De aankondiging van de samenwerking zorgde echter voor een snelle en negatieve reactie vanuit de crypto-gemeenschap. Jupiter kreeg kritiek voor het bieden van een kans aan Zhao en werd beschuldigd van schimmige praktijken. De gemeenschap werd vijandig tegenover het project omdat het nu wordt gezien als ondersteunend voor Zhao, die blijkbaar niet betrouwbaar is.

Blockchain-detective ZackXBT merkte op dat Zhao betrokken was bij dezelfde praktijken met haar project So-Col waarvan ze anderen had beschuldigd. Hij suggereerde dat Zhao met SOCOL schimmige deals had gesloten met DWF, zonder dat vroege investeerders hiervan op de hoogte waren, en dat de gemeenschap niets van deze deals wist.

In februari 2023 ontving Zhao’s startup So-Col $1,5 miljoen van DWF Labs door de aanschaf van native SIMP-tokens. Er werd gezegd dat deze tokens vastgezet zouden worden in een vestigingsperiode van één jaar, eindigend in februari 2024. Op basis van blockchain-gegevens bleek echter dat DWF in maart 3 miljoen SIMP had ontvangen, terwijl slechts ongeveer 2,6 miljoen SIMP naar KuCoin waren overgedragen.

Zhao werd begin 2022 bekend in de crypto-wereld door haar foto’s als non-fungible tokens (NFT’s) te verkopen, waarmee ze binnen enkele maanden meer dan $5 miljoen verdiende. Ze lanceerde een NFT-collectie genaamd IreneDAO, met de slogan “disrupting the creator economy”. De prijsvloer begon op 1,49 ETH, maar is momenteel gedaald tot 0,05 ETH, wat 87% lager is dan het hoogtepunt, volgens gegevens van CoinGecko.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!