Ripple CEO hint naar einde van SEC-rechtszaak

In een recent interview met Bloomberg suggereert Brad Garlinghouse, CEO van Ripple, dat de al lang bestaande zaak van de SEC tegen Ripple “zeer binnenkort” zou kunnen worden afgerond. Desondanks heeft Garlinghouse afgezien van het verstrekken van een specifieke tijdlijn, waarbij hij stelt dat de timing van de uitspraak van de rechter onzeker blijft.

De centrale kwestie die in de strijd blijft hangen, zijn de passende oplossingen voor de vermeende schendingen van de effectenwetgeving door Ripple. Nadat rechter Analisa Torres oordeelde dat XRP niet per definitie een effect is, maar dat de verkopen aan institutionele beleggers beleggingscontracten waren, stelde de SEC aanvankelijk een zwaardere boete van bijna $2 miljard voor, later herzien naar $102,6 miljoen. Ripple daarentegen is van mening dat een boete van niet meer dan $10 miljoen passend is. Of deze verschillen kunnen worden verzoend, blijft een onderwerp van intens debat.

De invloed van rechter Torres op precedenten in de sector

Een jaar na de cruciale uitspraak van rechter Torres benadrukte Stuart Alderoty, Chief Legal Officer van Ripple, de bredere impact ervan op de cryptosector. Hij merkte op hoe de uitspraak precedenten heeft geschapen en latere zaken heeft beïnvloed, zoals de recente procedure van de SEC tegen Binance.

Volgens Alderoty heeft de uitspraak het vermeende overdreven bereik van de SEC onderstreept, met aanvullende rechterlijke uitspraken die aansluiten bij het standpunt van rechter Torres over digitale activa. In de Binance-zaak oordeelde de Amerikaanse districtsrechter Amy Berman dat de BNB-tokenverkopen van de beurs geen investeringscontracten waren, wat een groeiend juridisch scepticisme weerspiegelde tegenover de agressieve houding van de SEC.

Hoewel de zaak nog niet volledig is opgelost, heeft Alderoty dan ook zijn vertrouwen uitgesproken dat de uitspraak over de status van XRP als niet-effect door de SEC onbetwist zal blijven. Dit sentiment wordt versterkt door de indicatie van de SEC dat zij niet van plan is de beslissing van rechter Torres te betwisten.

Schikkingsgeruchten

Er wordt nog steeds gespeculeerd over de vraag of er lopende schikkingsgesprekken plaatsvinden tussen Ripple en de SEC, maar geen enkel officieel commentaar heeft dergelijke onderhandelingen bevestigd. Het recente uitstel met betrekking tot een besloten SEC-vergadering, aanvankelijk gepland voor 18 juli en nu verplaatst naar 25 juli, heeft echter bijgedragen aan de aanhoudende speculatie over een mogelijke schikking. Hoewel de agenda van deze bijeenkomst niet openbaar wordt gemaakt, blijven marktwatchers alle ontwikkelingen nauwlettend volgen.

Terwijl de rechtszaak van de SEC tegen Ripple een mogelijke conclusie nadert, wachten belanghebbenden in de crypto-industrie met spanning op de uiteindelijke beslissing. De oplossing van deze zaak zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben en mogelijk nieuwe maatstaven kunnen scheppen voor regelgevend toezicht op het gebied van digitale activa. We houden het dus nauwlettend in de gaten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!