EU blockchain projecten verschuiven naar praktische toepassingen, aldus rapport

De International Association for Trusted Blockchain Applications (INATBA) heeft een nieuw rapport uitgebracht waarin staat dat de trends in blockchainprojecten binnen de Europese Unie de hypefase voorbij zijn.

Volgens INATBA richten blockchainprojecten in de regio zich nu op “praktische toepasbaarheid in verschillende sectoren en de publieke sector,” in plaats van op hype. Het rapport benadrukt belangrijke initiatieven zoals de European Blockchain Services Infrastructure (EBSI) en het EU Blockchain Observatory and Forum (EUBOF), die cruciaal zijn voor de digitale toekomst van Europa.

Daarnaast zijn er projecten die zich richten op Supply Chain en Digital Product Passports (DPP) en hebben bewezen de transparantie en efficiëntie in de EU-regio te verbeteren. Op 12 juli kondigde de EU haar samenwerking met ChromaWay aan om op blockchain gebaseerde duurzaamheidsoplossingen voor DPP’s te ontwikkelen. Experts hebben ook voorgesteld om blockchain-gebaseerde ZK-proofs te gebruiken voor de voorgestelde digitale ID’s van de EU.

INATBA benadrukt dat de komende tien jaar cruciaal zullen zijn voor blockchain-technologie, met nadruk op verbeterde beveiliging, automatisering, governance en efficiëntie. Het rapport adviseert publieke instellingen en bedrijven om fors te investeren om concurrerend en duurzaam te blijven.

De afgelopen dertig jaar heeft de industriële sector snelle technologische ontwikkelingen doorgemaakt, zoals verbonden data-uitwisseling, cloud computing, Internet of Things, en nu ook blockchain en AI. Deze innovaties maken digitale uitvoering en planning van industriële diensten mogelijk, maar brengen ook uitdagingen met zich mee voor verouderde systemen en toekomstige AI-bedreigingen.

Het rapport merkt op dat de industriële prioriteiten de afgelopen vijf jaar zijn verschoven, met meer nadruk op veerkracht en aanpassingsvermogen. Blockchain wordt gezien als een essentieel onderdeel van deze veranderingen. “Innovatie is niet langer optioneel, maar noodzakelijk om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden en vereist een voortdurende zoektocht naar excellentie,” aldus het rapport.

Het rapport erkent echter ook dat innovatie uitdagingen met zich meebrengt. Kortetermijnuitdagingen zijn onder meer het efficiënt organiseren en beheren van industriële processen en middelen die blockchain en AI gebruiken.

Europa is wereldwijd een van de meest proactieve regio’s geweest in het aanpakken van opkomende technologieën zoals AI, blockchain en cryptocurrency’s door regelgeving voor deze industrieën op te stellen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!