Kraken sluit account van klant tijdens Mt. Gox-terugbetalingen

De terugbetalingen van Mt. Gox Bitcoin (BTC) en Bitcoin Cash (BCH) hebben jarenlang voor grote druk gezorgd op de crypto-markt en in de gemeenschap. In de zomer van 2024 werd de situatie bijzonder gespannen toen de failliete BTC-exchange eindelijk begon met het teruggeven van activa aan zijn schuldeisers na tien jaar.

Dit ging gepaard met drama, omdat verschillende tussenpersonen aankondigden dat er aanzienlijke vertragingen zouden zijn voordat de cryptocurrency volledig was verwerkt en teruggegeven.

Kraken kreeg vooral kritiek omdat het aankondigde dat het 90 dagen zou duren om de Mt. Gox-gerelateerde terugbetalingen volledig af te ronden. Dit was de langste termijn onder de grote crypto-exchanges en werd door sommigen gezien als een vertragingstactiek.

De prominente criticus Bitfinex’ed voorspelde op X dat Kraken grotere accounts zou bevriezen en herhaaldelijk KYC/AML-documenten zou opvragen die ze al hadden, als een manier om tijd te rekken terwijl grotere handelaren hun voordeel zouden doen.

Deze voorspelling leek al snel uit te komen toen een gebruiker op Reddit klaagde dat zijn Kraken-account onverwachts was geschorst. De gebruiker meldde dat hij na maanden zonder problemen plotseling te horen kreeg dat zijn account was gesloten en dat hij een andere gebruikersnaam moest proberen, net toen de Mt. Gox-terugbetalingen begonnen. De ondersteuning van Kraken was traag met het oplossen van het probleem.

Hoewel de timing zorgwekkend was, is er geen duidelijke reden gegeven voor de accountschorsing. Een snelle zoekopdracht toont aan dat mensen al jaren zonder duidelijke reden hun Kraken-accounts kwijt raken.

Omdat de gebruiker uit Kazachstan lijkt te komen, is het mogelijk dat zijn account werd geschorst vanwege sancties tegen Rusland. Bedrijven volgen soms een voorzichtige strategie en voldoen strikt aan sancties, wat in sommige delen van de wereld een veelvoorkomend probleem is.

Het sluiten van klantaccounts is niet beperkt tot de crypto-industrie; banken schorsen ook regelmatig accounts van onschuldige klanten in hun zoektocht naar illegale activiteiten. Valse positieven zijn zelfs waarschijnlijker bij cryptocurrencies, gezien hun minder duidelijke en vaak veranderende wettelijke en regelgevende status.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!