FBI waarschuwt voor nep-bedrijven die verloren crypto beloven terug te vinden

Het Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft maandag een waarschuwing uitgegeven over “een nieuwe criminele tactiek die wordt gebruikt om slachtoffers van cryptocurrency-oplichting verder te bedriegen.” Volgens de FBI doen criminelen zich voor als advocaten van nep-advocatenkantoren en benaderen ze slachtoffers van cryptocurrency-fraude via sociale media en berichtenplatforms. Ze bieden hun diensten aan om verloren geld terug te halen, met als doel de slachtoffers te misleiden om meer geld of persoonlijke informatie te verstrekken.

De waarschuwing geeft aan dat deze oplichters beweren gemachtigd te zijn door de FBI, Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) of andere overheidsinstanties om hun contact te valideren. Sommige slachtoffers nemen contact op met deze oplichters via nepwebsites die er legitiem uitzien, op zoek naar hulp om hun verloren geld terug te krijgen, aldus de FBI.

Tussen februari 2023 en februari 2024 hebben slachtoffers van cryptocurrency-fraude die verder werden uitgebuit door fictieve advocatenkantoren verliezen gemeld van meer dan $9,9 miljoen, volgens het Internet Crime Complaint Center (IC3) van de FBI.

Om hun fraude verder te laten slagen, kunnen de nep-advocaten slachtoffers vragen om hun identiteit te verifiëren door persoonlijke of bankinformatie te verstrekken, of om het bedrag te noemen dat ze van de oorspronkelijke fraudeur willen terugkrijgen. Ze eisen vaak vooruitbetaling van vergoedingen, met de rest te betalen bij het terugvorderen van de fondsen, en instrueren slachtoffers om achterstallige belastingen en andere kosten te betalen om hun geld terug te krijgen. Om geloofwaardigheid op te bouwen, verwijzen deze oplichters naar echte financiële instellingen en geldwisselaars, waardoor hun plannen legitiem lijken.

De waarschuwing van de FBI biedt verschillende tips voor investeerders om zichzelf te beschermen tegen dit soort cryptocurrency-oplichting. Het bureau adviseert investeerders om voorzichtig te zijn met advertenties voor diensten voor het terugvorderen van cryptocurrency. Het raadt aan om het bedrijf grondig te onderzoeken, op te letten voor vage taal, een minimale online aanwezigheid of onrealistische beloftes over het terughalen van verloren geld.

“De wetshandhaving rekent geen kosten aan slachtoffers voor het onderzoeken van misdaden,” benadrukte de FBI, toevoegend:

“Als een onbekend persoon contact met u opneemt en beweert gestolen cryptocurrency te kunnen terughalen, geef dan geen financiële of persoonlijke informatie vrij en stuur geen geld. Als iemand beweert een verband met de FBI te hebben, neem dan contact op met uw lokale FBI-kantoor om dit te bevestigen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!