FBI waarschuwt voor neppe thuiswerk banen in de crypto-sector

Wees op je hoede voor een werkgever die je vraagt om cryptocurrency te sturen om je droombaan vanuit huis te starten. Volgens de Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) is het waarschijnlijk gewoon weer een oplichterij.

In een verklaring van 4 juni waarschuwde de FBI voor een toename van oplichting bij advertenties voor thuiswerk. De oplichters nemen contact op met potentiële slachtoffers via een ongevraagd telefoontje of bericht, en bieden een relatief eenvoudige baan aan, zoals het beoordelen van restaurants of het “optimaliseren” van een dienst door herhaaldelijk op een knop te klikken.

De slachtoffers zouden zelfs kunnen geloven dat ze geld verdienen, omdat de oplichters hen naar een nep-interface leiden, die laat zien dat ze geld verdienen (hoewel ze dit nooit kunnen opnemen). De oplichting komt aan het licht wanneer het slachtoffer wordt gevraagd om cryptocurrency-betalingen te doen aan de nepwerkgever om meer werk te “ontgrendelen” – behalve dat de betalingen rechtstreeks naar de oplichter gaan.

“Je wordt gevraagd om cryptocurrency-betalingen te doen aan je werkgever als onderdeel van een baan,” merkte de FBI op. Waarschuwingssignalen die op een oplichterij kunnen duiden, zijn onder andere functiebeschrijvingen die overdreven vaak het woord “optimalisatie” gebruiken en banen die geen referenties vereisen tijdens de sollicitatieprocedure.

Met de toenemende populariteit van thuiswerken is het geen verrassing dat meer slachtoffers in de val lopen. Volgens gegevens van Statista steeg het aantal thuiswerkers wereldwijd tot 28% eind 2023. Thuiswerkers hebben ook de vrijheid om te kiezen waar ze zich vestigen.

Dit komt slechts enkele maanden nadat de FBI een alarmerende statistiek publiceerde over de hoeveelheid crypto-gerelateerde fraude in de natie in 2023. Op 9 maart publiceerde de FBI een rapport waarin stond dat investeringsverliezen met crypto stegen van $2,57 miljard in 2022 tot ongeveer $3,94 miljard in 2023, wat een stijging van 53% vertegenwoordigt.

Een van de meest voorkomende crypto-oplichtingen waar mensen het slachtoffer van worden, zijn romantische oplichtingen. Dit is waar een crimineel een nep online identiteit aanneemt om de genegenheid en het vertrouwen van een slachtoffer te winnen, voordat hij een verhaal bedenkt om het slachtoffer over te halen crypto te sturen, om vervolgens te verdwijnen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!