BREAKING: SEC stopt onderzoek naar Ethereum en Consensys

De prijs van Ethereum (ETH) steeg nadat Consensys brieven ontving van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), waarin werd vermeld dat de toezichthouder zijn onderzoek naar het technologie-incubatorbedrijf had beëindigd en geen handhavingsmaatregelen zou aanbevelen.

De SEC liet Consensys, de maker van de MetaMask-wallet, weten dat er geen handhavingsacties zouden worden ondernomen via een paar brieven die dinsdag naar hun advocaten waren gestuurd. In een blogpost verklaarde Consensys dat de SEC “haar onderzoek naar Ethereum 2.0 had afgesloten.”

De brieven hadden als onderwerp “Re: In the Matter of Ethereum 2.0 (C-08950),” maar maakten verder geen specifieke vermelding van de blockchain die verbonden is met de op een na grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie.

“Wij hebben het onderzoek in de hierboven genoemde zaak afgerond,” stond in een van de brieven. “Op basis van de informatie die we momenteel hebben, zijn we niet van plan een handhavingsmaatregel door de Commissie tegen uw cliënt, Consensys Software Inc., aan te bevelen.”

De brief benadrukte echter dat de afsluiting van het onderzoek niet betekent dat er nooit een handhavingsactie zal plaatsvinden. De brief, verwijzend naar een uitleg van de Wells Notice op de SEC-website, luidt als volgt:

“De Commissie instrueert haar personeel dat in gevallen waar dergelijke actie gepast lijkt, het mogelijk is om een persoon die wordt onderzocht, te informeren dat het formele onderzoek is beëindigd. Een dergelijke actie door het personeel is volledig naar eigen goeddunken. Zelfs als een dergelijk advies wordt gegeven, mag dit niet worden opgevat als een vrijspraak of dat er uiteindelijk geen actie kan voortvloeien uit het onderzoek van het personeel naar die specifieke zaak.”

Een tweede brief herhaalde dat het onderzoek was afgerond, maar voegde toe dat de SEC het niet eens was met de feitelijke verklaringen of juridische conclusies van de advocaten van Consensys in een brief aan de toezichthouder over de status van ETH als een effect, gezien de goedkeuring door de SEC van bepaalde spot Ethereum ETF-aanvragen.

Consensys klaagde de SEC in april aan, met de bewering dat de toezichthouder aan het onderzoeken was of Ethereum na de merge als een effect kon worden beschouwd. De prijs van Ether steeg met 2,6% na een bericht van Consensys op X en in de afgelopen 24 uur is de prijs ongeveer 3% gestegen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!