Bitcoin prijs reageert nadat de Fed rente ongewijzigd laat

Nadat de Bitcoin prijs reageerde op de positieve CPI-cijfers, kreeg de koningsmunt (en de gehele cryptomarkt) opnieuw een boost toen de Federal Reserve, onder politieke druk, besloten had om de rente ongewijzigd te laten. Het deed dit in reactie op de aanhoudende economische veerkracht en de bescheiden vooruitgang van de inflatie.

Nog geen renteverlagingen, zegt de Federal Reserve

De Federal Reserve heeft haar huidige beleidsrente gehandhaafd, daarbij verwijzend naar een sterke banengroei en economische expansie, gekoppeld aan bescheiden vooruitgang bij het beheersen van de inflatie in de richting van de doelstelling van 2%. Het gaf het volgende aan:

“Het Comité zou bereid zijn de koers van het monetair beleid waar nodig aan te passen als er risico’s ontstaan ​​die het bereiken van de doelstellingen van het Comité in de weg zouden kunnen staan.”

Dit besluit volgt op de laatste inflatiecijfers van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics, die wijzen op een inflatie op jaarbasis van 3,3% voor mei. Dit is iets hoger dan de inflatie van 3,4% die in april werd opgetekend en marginaal boven de voorspelde cijfers.

Volgens de BLS omvatten opmerkelijke prijsstijgingen in mei onder meer huisvesting, medische zorg, gebruikte auto’s en vrachtwagens, en onderwijs, terwijl de kosten in sectoren als nieuwe voertuigen, communicatie en recreatie in dezelfde periode daalden.

Een lagere inflatie wijst erop dat de Federal Reserve mogelijk haar inflatiedoelstelling van 2% nadert, wat de weg zou kunnen vrijmaken voor toekomstige renteverlagingen. Historisch gezien is dit scenario positief geweest voor zowel de aandelen- als de cryptomarkten, omdat lagere leenkosten doorgaans de investeringen stimuleren.

Bitcoin prijs reageert

Bitcoin zag woensdagochtend een stijging van 3% na de publicatie van de CPI-cijfers van mei, maar kende een lichte dip na de aankondiging van de Federal Reserve dat er geen renteverlagingen zouden plaatsvinden, waarop de markt algemeen had geanticipeerd.

Hoewel de Federal Reserve eerder had aangegeven dat het verlagen van de rentemarges op de korte termijn niet passend zou zijn, hebben de recente ontwikkelingen in juni tot enige speculatie geleid. De renteverlagingen van de Bank of Canada en de Europese Centrale Bank, die beide hun belangrijkste rentetarieven met 25 basispunten hebben verlaagd, onder verwijzing naar een verbeterde inflatie, hebben deze speculatie versterkt.

Al met al, onderstreept het standpunt van de Federal Reserve over het onveranderd houden van de rente haar inzet om de economische groei in evenwicht te brengen met inflatiebeheersing. Hoewel deze stap de markten geruststelt over de economische stabiliteit, duidt het ook op voorzichtigheid en waakzaamheid bij aanpassingen van het monetaire beleid.

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $68.800, wat een stijging is van ongeveer 2,5% in 24 uur. De koningsmunt heeft de rest van de cryptomarkt ook meegetrokken en de meeste cryptocurrencies staan dan ook in het groen. Het is echter afwachten of dit nieuws er ook voor gaat zorgen dat de Bitcoin prijs de $70.000-grens opnieuw gaat testen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!