Nieuwe wet verleent US President bevoegdheid digitale active te blokkeren

Een nieuwe wet verleent de president van de Verenigde Staten uitgebreide bevoegdheden om de toegang tot digitale activa te blokkeren, wat aanzienlijke bezorgdheid veroorzaakt bij commentatoren op X. Scott Johnsson, een prominente stem in het veld van digitale activa, bekritiseerde de wet op 6 juni vanwege de brede reikwijdte, met de opmerking:

“Het is moeilijk te zien hoe dit niet bedoeld is als een bevoegdheid van de president om gebruikers te verbieden om toegang te krijgen tot elk protocol/smart contract dat door de minister van Financiën wordt beschouwd als ‘gecontroleerd, beheerd of beschikbaar gesteld’ door een buitenlandse sanctie-overtreder. Adembenemende reikwijdte en implicaties om gebruikers naar KYC/vergunde ketens te dwingen.”

Een gebruiker op X plaatste op 5 juni over senator Mark Warner’s schijnbare strategische invoeging van wetsartikelen, waardoor de nieuwe uitgebreide bevoegdheden aan de Amerikaanse president over digitale activa werden verleend.

De nieuwe wet definieert “digitale activa” breed, waaronder elke digitale weergave van waarde die is vastgelegd op cryptografisch beveiligde gedistribueerde grootboeken.

Onder de nieuwe wet kan de president transacties blokkeren tussen Amerikaanse personen en buitenlandse entiteiten die worden geïdentificeerd als ondersteunend aan terroristische organisaties. Dit omvat het opleggen van strikte voorwaarden aan buitenlandse financiële instellingen die rekeningen in de VS aanhouden als zij dergelijke transacties faciliteren.

“[…] verbiedt elke transactie tussen een persoon die onder de jurisdictie van de Verenigde Staten valt en een buitenlandse digitale activatransactie-facilitator die is geïdentificeerd onder paragraaf (1).”

Volgens Johnsson’s analyse zou de brede toepasbaarheid van de wet gebruikers kunnen dwingen zich aan te sluiten bij KYC-compliant en vergunde blockchain-netwerken, waardoor ze uiteindelijk beperkt worden tot gereguleerde blockchains. Hij waarschuwt dat deze stap kan worden gezien als een poging om controle uit te oefenen over digitale activa onder het mom van terrorismebestrijding.

De elementen die naar verluidt door Warner zijn toegevoegd om deze presidentiële bevoegdheid mogelijk te maken, zijn ontleend aan de Terrorism Financing Prevention Act. Deze wet werd geïntroduceerd in een aankondiging van december 2023, waardoor het Amerikaanse ministerie van Financiën “opkomende bedreigingen met betrekking tot digitale activa” kan aanpakken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!