Worldcoin moet operaties stoppen in Spanje vanwege onderzoeken naar gegevensverwerking

Het Spaanse Agentschap voor Gegevensbescherming (AEPD) heeft de activiteiten van Worldcoin (WLD) in Spanje stopgezet. Het bureau verklaarde dat Tools for Humanity Corporation, dat Worldcoin beheert, ermee instemde om tot eind 2024 te stoppen met het verzamelen en verwerken van persoonlijke gegevens, in afwachting van lopende onderzoeken naar de gegevensverwerkingspraktijken.

Alle ogen op Worldcoin

Het besluit van de AEPD volgt een bredere trend van toenemend toezicht op de activiteiten van Worldcoin in heel Europa. Het Duitse Bayerisches Landesamt für Datenschutzaufsicht (BayLDA) onderzoekt ook de activiteiten van Worldcoin. Dit onderzoek richt zich vooral op de manier waarop de organisatie persoonlijke gebruikersgegevens verwerkt. Uit rapporten blijkt tevens dat er binnenkort een resolutie van de BayLDA wordt verwacht, die in lijn zal zijn met de bevindingen van andere Europese toezichthoudende autoriteiten.

De gezamenlijke inspanningen onderstrepen een verenigd Europees standpunt op het gebied van privacy en gegevensbescherming, waarbij de noodzaak wordt benadrukt van strikte naleving door bedrijven die actief zijn in de digitale identiteitsruimte.

Bovendien had de AEPD eerder al in maart 2024 de stopzetting van de gegevensactiviteiten van Worldcoin in Spanje bevolen. Deze richtlijn maakte deel uit van een breder regelgevend antwoord op de dataverzamelingsmethoden van het project, die bij verschillende belanghebbenden tot bezorgdheid over de privacy hebben geleid.

Tijdens deze periode van toegenomen toezicht heeft Worldcoin verschillende maatregelen geïmplementeerd om de gebruikersbeveiliging en gegevensprivacy te verbeteren. Deze omvatten onder meer het open sourcen van het biometrische gegevenssysteem en het mogelijk maken dat gebruikers hun iriscodes veilig kunnen verwijderen.

De uitdagingen op regelgevingsgebied van Worldcoin blijven echter niet beperkt tot Europa. In mei 2024 gaven de autoriteiten in Hong Kong opdracht tot stopzetting van de Worldcoin-activiteiten vanwege bezorgdheid over de langdurige bewaring van gevoelige biometrische gegevens.

Worldcoin blijft groeien, ondanks uitdagingen

Ondanks deze hindernissen heeft Worldcoin zijn gebruikersbestand en transactievolume aanzienlijk uitgebreid. Vanaf april 2024 telde het platform 10 miljoen gebruikers en registreerde het 70 miljoen transacties, wat de wijdverbreide acceptatie ervan in verschillende markten aantoont.

In een opmerkelijk incident dat het praktische nut van Worldcoin onderstreepte, gebruikte een Afrikaanse gebruiker naar verluidt de cryptocurrency van het platform om 13 geiten te kopen, wat het potentieel van de digitale valuta in alledaagse transacties benadrukte. Bovendien markeerde april 2024 de lancering van World Chain, het blockchain-netwerk van Worldcoin. Deze ontwikkeling heeft tot doel prioriteit te geven aan mensgerichte toepassingen, de efficiëntie te verbeteren en de bruikbaarheid in Web3-omgevingen te bevorderen.

Tot slot kondigde Worldcoin plannen aan om het aanbod van zijn WLD-token de komende zes maanden met maximaal 19% te vergroten. Dit zal waarschijnlijk tegemoetkomen aan de groeiende vraag en de liquiditeit binnen het ecosysteem vergroten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!