Gaat de SEC volgende week Ethereum als een effect classificeren?

Volgens cryptocurrency-experts staat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) naar verluidt op het punt om Ethereum (ETH) als een effect te classificeren. Dit komt terwijl de SEC zich voorbereidt om mogelijk verschillende lopende spot Ethereum ETF-aanvragen te weigeren, met aanstaande beslissingen voor grote bedrijven als VanEck en ARK Invest/21Shares eind mei.

Bij het beoordelen van de aanvragen, waaronder die van financiële giganten als BlackRock, Fidelity en Grayscale, heeft de SEC mogelijke redenen voor afkeuring aangegeven. Met name in maart werden vragen gerezen over de vraag of bepaalde documenten, zoals het voorstel van BlackRock via Nasdaq om zijn ETF naar de beurs te brengen, voldeden aan de regels met betrekking tot Commodity-Based Trust Shares, die een ‘gespecificeerde grondstof’ moeten bevatten.

De interpretatie van deze documenten suggereert, volgens Scott Johnson van Van Buren Capital, een doelbewuste strategie van de SEC om aanvragen af te wijzen die op Ethereum gebaseerde producten mogelijk verkeerd hebben geclassificeerd als commodity trusts, terwijl ze mogelijk effecten aanhouden.

Dit standpunt heeft de toch al complexe dynamiek tussen Wall Street en de cryptocurrency-sector geïntensiveerd, waarbij de potentiële classificatie van Ethereum als een effect een schaduw werpt over de toekomst van Ethereum ETF’s. Ondanks eerder optimisme lijkt de kans dat de SEC een spot Ethereum ETF goedkeurt grimmig, waarbij het marktsentiment slechts 16% kans op goedkeuring weerspiegelt, volgens handelsvoorspellingen op platforms als Polymarket.

Bovendien zijn de politieke implicaties van de benadering van Ethereum door de SEC een controversieel onderwerp geworden. Er is kritiek geuit op SEC-voorzitter Gary Gensler omdat hij het Congres zou hebben misleid over de wettelijke status van Ethereum, een bewering van vertegenwoordiger Patrick McHenry te midden van breder toezicht.

De achtergrond hiervan is de historische aarzeling van de SEC ten aanzien van het goedkeuren van spot Bitcoin ETF’s, daarbij verwijzend naar de risico’s van fraude en marktmanipulatie. Er vond echter een verschuiving plaats met de goedkeuring van Bitcoin futures ETF’s en de daaropvolgende rechterlijke uitspraak die de eerdere afwijzingen van bepaalde Bitcoin ETF’s door de SEC teniet deed.

Te midden van deze regelgevende en politieke druk zou de classificatie van Ethereum kunnen leiden tot aanzienlijke juridische en politieke uitdagingen voor de SEC, vooral gezien de substantiële lobbymacht van de cryptocurrency-industrie. Hierdoor wacht de cryptomarkt in spanning af op de beslissing vanuit de Amerikaanse financiële toezichthouder.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!