Europa gaat witwassen met crypto bestrijden door nieuwe wet

Het Europees Parlement heeft een nieuwe regelgeving goedgekeurd die verplichte due diligence voor cryptocurrency-ondernemingen instelt om witwasactiviteiten te ontmoedigen.

Verplichte due diligence voor crypto-bedrijven

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de implementatie van een reeks regelgeving gericht op het versterken van “due diligence-processen en verificatie van de identiteit van klanten”, waarbij het zich met name richt op entiteiten die crypto-activa beheren. Deze entiteiten hebben ook het mandaat om dubieuze activiteiten te melden aan de relevante autoriteiten.

Deze wetgeving zal gevolgen hebben voor aanbieders van crypto-diensten (CASP’s), waaronder grote cryptohandelsplatforms en diverse andere sectoren zoals gokken. Patrick Hansen, EU-directeur Strategie en Beleid bij Circle, merkte echter op X dat het besluit was te verwachten. Hij merkte op:

“Na dit besluit zal de EU-Raad het pakket officieel ratificeren, dat over drie jaar van kracht zal worden.”

Géén verbod voor crypto-wallets in eigen beheer

Om mythes te verdrijven, maakte Hansen vorige maand duidelijk dat de nieuwe regelgeving anonieme crypto-wallets en betalingen in eigen beheer niet zou verbieden. Deze regelgeving is bedoeld om van toepassing te zijn op aanbieders van crypto-diensten, die momenteel vallen onder de MiCA (Markets in Crypto-Assets). Hansen vermeldde ook in een bericht:

“Deze CASP’s zijn verplicht zich te houden aan standaard KYC/AML-procedures zoals klantonderzoek (CDD), een praktijk die al verplicht is voor alle crypto-uitwisselingen en aanbieders van bewaarportemonnees in de EU onder de bestaande AMLD5-richtlijn. “

Hansen beschreef de definitieve versie van de regelgeving als een “significante positieve ontwikkeling” voor de cryptocurrency-industrie. Hij lichtte toe:

“Eerdere ontwerpen van de voorgestelde AMLR waren veel strenger, waardoor mogelijk KYC nodig was voor initiators/begunstigden van activa in eigen beheer. Dankzij gezamenlijke inspanningen van de sector werd uiteindelijk echter gekozen voor een op risico gebaseerde aanpak die meerdere opties bood.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!