Londense vrouw betrapt op miljarden witwassen via Bitcoin

Een Londense inwoner, die betrapt werd met Bitcoins ter waarde van meer dan $4,3 miljard, is veroordeeld voor het aangaan van een witwasregeling. De vrouw specialiseerde zich in het omzetten van digitale activa in fysieke activa, zoals multimiljoen-dollar huizen en sieraden.

Omzetten van Bitcoin in Fysieke Activiteiten

Een Britse vrouw, in het bezit van Bitcoins (BTC) die momenteel meer dan $4,3 miljard (£3,4 miljard) waard zijn, is veroordeeld voor het “aangaan van een witwasregeling.” Volgens een rapport specialiseerde Jian Wen, een inwoner van Londen, zich in het omzetten van digitale activa in fysieke activa, zoals multimiljoen-dollar huizen en sieraden.

Om geen argwaan te wekken, deed Wen, die eerder in een afhaalrestaurant werkte, zich voor als een werknemer van een juwelenbedrijf. Desondanks slaagde Wen er niet in om witwascontroles te doorstaan toen ze probeerde verschillende dure huizen in Londen te kopen. Evenzo waren haar pogingen om de miljoenen dollars die ze had te linken aan Bitcoin-mining activiteiten niet succesvol.

De vrouw kon echter in 2019 nog steeds sieraden ter waarde van tienduizenden dollars in Zwitserland en eigendommen in Dubai kopen. Wen wacht nu op haar veroordeling, die gepland staat voor 10 mei.

Met betrekking tot het vijf jaar durende onderzoek dat uiteindelijk leidde tot Wen’s arrestatie en de inbeslagname van de bitcoins, zei Jason Prins van de Londense Metropolitan Police:

“Dit vonnis en het langdurige vijf jaar durende onderzoek tonen aan dat we geen steen onaangeroerd zullen laten in onze zoektocht om criminelen te vangen die willen genieten van de opbrengsten van illegale fondsen – hoe complex de zaak ook is.”

Criminelen tonen toenemende voorkeur voor cryptocurrencies

Volgens het rapport betrok het onderzoek van de Londense politie het doorzoeken van verschillende adressen en het beoordelen van ongeveer 48 elektronische apparaten. Ze doorzochten ook bestanden die uit het Mandarijn Chinees waren vertaald.

Een rapport van de British Broadcasting Corp. (BBC) onthulde dat het Hooggerechtshof de Crown Prosecution Service (CPS) een bevriezingsbevel heeft verleend. Dit bevel stelt de CPS in staat om een zogenaamd herstelonderzoek uit te voeren, wat kan leiden tot de verbeurdverklaring van de Bitcoins.

Ondertussen zei Andrew Penhale, de hoofdaanklager van de CPS, dat de arrestatie van Wen bewijst dat cryptocurrency steeds vaker het voorkeursmiddel van uitwisseling wordt voor criminelen.

“Cryptocurrencies worden steeds vaker gebruikt door georganiseerde criminelen om activa te verhullen en over te dragen, waardoor fraudeurs kunnen genieten van de voordelen van hun criminele gedrag,” zei Penhale.

Om witwassen zo veel mogelijk te voorkomen is er in de Europese Unie zojuist een wet aangenomen om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!