Opmerkelijke transactie via Tornado Cash naar BlackRock

Na de verbanning van de crypto-mixdienst Tornado Cash door Amerikaanse autoriteiten, blijft het platform buiten het land operationeel. Echter, blijkt nu dat sommige entiteiten in de VS mogelijk ‘onbewust’ in interactie zijn met de geblackliste dienst.

Met name onthulde een X gebruiker met het pseudoniem “icebergy” op 20 maart een schermafbeelding waarin een Tornado Cash-transactie werd gedetailleerd. In het bijzonder omvatte de transactie de overdracht van fondsen naar BlackRock, ’s werelds grootste beleggingsmaatschappij gevestigd in de VS.

De transactie, gehuld in anonimiteit, heeft speculaties aangewakkerd over de herkomst ervan, waarbij sommigen mogelijk betrokkenheid van Noord-Korea suggereren. Het is intrigerend op te merken dat het bedrag in kwestie ongeveer 1 ETH betrof.

Potentieel dilemma voor BlackRock Het is het vermelden waard dat Tornado Cash, een protocol werkzaam op de Ethereum-blockchain, bekend staat om zijn rol in het anonimiseren van cryptocurrency-transacties. Echter, het gebruik ervan staat sinds augustus 2022 onder toezicht toen het Amerikaanse ministerie van Financiën het protocol op de zwarte lijst plaatste, waardoor het gebruik ervan illegaal werd voor Amerikaanse burgers, inwoners en bedrijven.

Bovendien is het voor entiteiten onder Amerikaanse jurisdictie verboden om te communiceren met adressen die geassocieerd zijn met Tornado Cash, wat aanzienlijke juridische obstakels oplevert voor bedrijven zoals BlackRock.

De transactie komt inderdaad op een moment waarop BlackRock sterk betrokken is bij de cryptoruimte na de recente introductie van een spot Bitcoin exchange-traded fund (ETF).

Noord-Korea, geconfronteerd met strenge economische sancties, kan proberen deze maatregelen te omzeilen of toegang krijgen tot beperkte goederen en diensten door fondsen over te maken naar een Amerikaans bedrijf. Dit kan dienen als een strategie om sancties te omzeilen of illegaal verkregen fondsen in het legitieme financiële systeem te integreren.

Al met al worden de implicaties van de transactie verergerd door de associatie van Tornado Cash met illegale activiteiten. Zo hebben Noord-Koreaanse hackers, gekoppeld aan de beruchte Lazarus Group, eerder Tornado Cash gebruikt voor het witwassen van geld.

De controverse rondom Tornado Cash escaleerde in 2023 toen de ontwikkelaars van de privacytool door het Amerikaanse ministerie van Justitie werden beschuldigd van het faciliteren van hackers bij het witwassen van meer dan $1 miljard.

Roman Storm en Roman Semenov, sleutelfiguren achter de tool, worden momenteel beschuldigd van schendingen van sancties en witwassen. Storm is al door Amerikaanse autoriteiten gearresteerd en vraagt om hulp om tegen de beschuldigingen te vechten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!