EU-lidstaten versnellen invoering crypto-wetgeving voor MiCA-deadline

De cryptosector binnen het 27-lidstaten tellende Europese Unie-blok ondergaat aanzienlijke veranderingen terwijl landen zich voorbereiden op de implementatie van de Markets in Crypto-Assets (MiCA) regulering.

De recente Bitcoin-rally voedt het vuur en verwarmt de cryptocurrency-markt. Dit is niet alleen een bewijs van de groeiende interesse en het vertrouwen in digitale activa, maar benadrukt ook de urgentie van robuuste regelgevende kaders zoals MiCA.

In februari werd Polen de nieuwste EU-lidstaat die wetgeving invoerde die de overgang naar MiCA faciliteert, wat van invloed is op de 1.187 bedrijven die binnen zijn grenzen zijn geregistreerd. Deze stap markeert een belangrijke stap naar het in lijn brengen met de aanstaande reguleringen van de EU voor virtuele activa-serviceproviders (VASP’s), gepland voor volledige naleving tegen het einde van 2024.

Het overgangsproces is een cruciale fase voor VASPs in de EU, waarbij Polen, Tsjechië en Litouwen het hoogste aantal crypto-entiteiten herbergen die zijn geregistreerd bij lokale financiële autoriteiten. Echter, MiCA introduceert strengere eisen voor crypto-productaanbieders, terwijl het ook het voordeel biedt van toegang tot de gehele EU-markt met een enkele lidstaatlicentie.

Tsjechië heeft het hoogste aantal geregistreerde individuen en bedrijven in de cryptosector, met 9.372 registraties vanaf mei 2023. Ondanks het hoge aantal blijft de aanpak van Tsjechië met betrekking tot MiCA-naleving minder duidelijk vergeleken met Polen, dat actief werkt aan de implementatie van de nieuwe regelgeving.

Kapitaaleisen en regelgevingswijzigingen Litouwen staat op de derde plaats qua geregistreerde entiteiten, grotendeels vanwege de €125.000 minimum aandelenkapitaalvereiste voor registranten. Het land is ook bezig zijn nationale wetgeving op het gebied van crypto aan te scherpen, met als doel de MiCA-standaarden te overtreffen met zijn ontwerp van wetten die in december zijn ingevoerd.

De aantrekkelijkheid van deze landen voor crypto-entiteiten komt deels voort uit hun kostenefficiënte en efficiënte registratieprocessen. Zo biedt Tsjechië een nominale meldingskosten van €40, in schril contrast met de registratiekosten van €8.300 in Italië.

Het nieuwe ontwerp van de wet van Polen onder MiCA suggereert een minimum-licentievergoeding van €4.500 voor crypto-venutures, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de huidige kosten van minder dan €150 en een registratieproces van twee weken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!