Bitcoin is een middel tegen overmatige overheidsbemoeienis, aldus Kennedy

Cryptocurrency, vooral Bitcoin (BTC), is een cruciaal middel tegen overmatige overheidsbemoeienis en financiële overheersing, aldus de Amerikaanse presidentskandidaat Robert F. Kennedy Jr. tijdens een informeel gesprek bij ETHDenver 2024 met Caitlin Long, CEO van Custodian Bank.

Kennedy’s pleidooi voor crypto werd aangewakkerd door de financiële doelgerichtheid van de Canadese overheid tegen vrachtwagenchauffeurs tijdens de “Freedom Convoy” protesten tegen COVID-19 beperkingen. Hij vergelijkt transactionele vrijheid met vrijheid van meningsuiting en betoogt dat zonder financiële autonomie burgerlijke vrijheden in gevaar zijn.

“Het viel me op dat als een overheid het recht heeft om uw bankrekening te sluiten, ze dan het vermogen hebben om ons te onderwerpen – om elk soort wreedheid te begaan,” merkte Kennedy op. “…transactionele vrijheid was even belangrijk voor een vrije samenleving als de garanties van vrijheid van meningsuiting. Aangezien het Eerste Amendement niets betekent als de overheid het recht heeft om uw bankrekening te sluiten en u uit te hongeren als het niet akkoord gaat met uw speech. En dat is wanneer ik interesse begon te krijgen in cryptocurrencies en alternatieve valuta’s.”

Kennedy wijst erop dat crypto, met name Bitcoin, een hedge is tegen inflatie. Deze zienswijze komt voort uit zijn bredere kritiek op de Federal Reserve en het huidige banksysteem, dat hij betoogt onevenredig ten goede komt aan een welgestelde elite ten koste van de algemene bevolking. Kennedy vervolgde:

“Hoe meer ik leerde over cryptocurrency, hoe belangrijker het voor me werd: dit is de afrit voor onze verslaving aan de Fed, aan het drukken van geld, aan het monopolistische banksysteem.”

Volgens hem, ondanks aanvankelijke moeilijkheden bij het investeren in crypto vanwege regelgevingsobstakels, opende de introductie van spot Bitcoin ETF’s in de VS de markt voor een breder publiek, waardoor de waardeontdekking van de valuta en de algemene marktgroei werden verbeterd. Hij beloofde dat hij als president de VS “het centrum van cryptocurrency, blockchain en stablecoin-innovatie” zou maken.

Kennedy streeft ernaar de huidige belastingbehandeling van Bitcoin te verwijderen, die het classificeert als een effect als hij tot president wordt gekozen. “Ik wil de belastingheffing van Bitcoin beëindigen, die nu wordt belast als een effect,” benadrukte Kennedy.

Kennedy uitte echter bezorgdheid over het creëren van voordelen voor grote instellingen door het afschaffen van belastingen op vermogenswinsten op alle Bitcoin-transacties. Zijn doel is belastingvrijstellingen op kleine cryptoaankopen om het dagelijkse gebruik van crypto te bevorderen zonder de last van belastingen.

“…kleine transacties van alle cryptocurrency’s zouden onbelast moeten zijn. U zou een appel, een biertje of een auto moeten kunnen kopen met crypto zonder belasting te betalen voor de waarde die het heeft opgebouwd sinds u het heeft gekocht. En dus zijn dat enkele van de dingen die ik ga doen om transactionele vrijheid vrij te maken,” voegde Kennedy eraan toe.

In de VS is Bitcoin onderhevig aan belasting als eigendom wanneer het wordt aangehouden als een kapitaalgoed. Eventuele winsten of verliezen uit de verkoop of uitwisseling van Bitcoin worden voor belastingdoeleinden behandeld als kapitaalwinsten of -verliezen. Als u Bitcoin langer dan een jaar aanhoudt, komt u mogelijk in aanmerking voor fiscaal gunstige langetermijnkapitaalwinsten, die worden belast tegen maximaal 20%, volgens The Motley Fool.

Naast het laten vallen van belastingen op Bitcoin, omvatten Kennedy’s plannen het crypto-vriendelijk maken van Amerikaanse banken en het stoppen van de repressie op banken die met crypto werken. RFK Jr. is een pro-crypto presidentskandidaat. Hij kondigde tijdens de Bitcoin 2023-conferentie in Miami aan dat hij politieke campagnedonaties in Bitcoin zou accepteren. Kennedy onthulde ook een investering van meer dan $ 250.000 in Bitcoin.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!