Bitcoin whale adressen groeien snel na ETF-goedkeuring

Bitcoin (BTC) heeft dit jaar een enorme prijsgroei doorgemaakt te midden van institutionele instroom, nadat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de goedkeuring voor spot ETF’s heeft verleend. Nieuwe gegevens van het on-chain analysebedrijf CryptoQuant tonen een bullish sentiment naar de marktleider in de afgelopen weken, resulterend in een prijsstijging.

Volgens de gegevens is er een toenemende hoeveelheid ongebruikte Bitcoin Transaction Output (UXTO) op de markt, variërend van 1000 tot 10.000 BTC. Deze cijfers zijn gestaag toegenomen vanaf Q4 2023, in navolging van institutionele instromen in Bitcoin toen de markt hoopte op een spoedige goedkeuring door de SEC.

De instromen leidden tot een prijsrally die de verliezen van 2022 uitwiste en een nieuwe bullish outlook op de markt bracht. In december 2023 bereikte de prijs van het actief $42.000, waarbij verschillende analisten wezen op een prijs van $50.000 na goedkeuring.

Op institutioneel vlak werden miljoenen aan instromen vastgelegd in veel producten, waardoor de Assets Under Management (AUM) van Bitcoin tot meer dan $36 miljard steeg.

Hoewel de goedkeuring van spot Bitcoin ETF’s zowel institutionele als particuliere beleggers beïnvloedt, is de activiteit van whales in de afgelopen 30 dagen gestegen.

“Deze bedragen zijn waarschijnlijker gerelateerd aan walvissen of institutionele beleggers dan aan individuen, en met name sinds de recente goedkeuring van spot Bitcoin ETF’s, zijn ze scherp gestegen.”

Analisten van CryptoQuant wezen erop dat deze instromen niet zo significant zijn als de hoogtepunten van 2021, maar het toont aanzienlijke institutionele activiteit.

“Over het algemeen, in bull-markten, na een aanzienlijke instroom van institutionele beleggers, betreden nieuwe individuele beleggers de markt, wat het einde van de bull run markeert,” voegden ze eraan toe.

Dagen na de goedkeuring stuurden miners voor $1 miljard aan BTC-reserves naar exchanges, waarbij analisten wezen op de aankomende halvering en de noodzaak om zich te beschermen tegen grotere faciliteiten.

Vervolgens toont data van CryptoQuant bijna $1 miljard dat Coinbase verlaat naar andere bewaarders, beschreven als een vasthoudende zet. Dit komt omdat uitstroom van gecentraliseerde beurzen een bullish sentiment laat zien.

De SEC keurde de langverwachte spot Bitcoin ETF goed op 10 januari, waardoor een nieuw investeringsvenster werd geopend voor overgangsbeleggers. Dit heeft een nieuwe opleving in de markt teweeggebracht, waardoor de activaprijzen stijgen en een instroom van nieuwe investeerders. Tot nu toe hebben Bitcoin ETF’s $5,2 miljard aan nettostromen aangetrokken, aangezien er in de afgelopen zeven dagen meer dan $1 miljard is vastgelegd.

Bitcoin AUM heeft ook $48 miljard bereikt door een stijging van de activaprijs en nieuwe instromen op de markt. Op het moment van schrijven handelt Bitcoin voor $51.086, een stijging van 26% in de afgelopen 30 dagen, terwijl de bredere markt een marktkapitalisatie van $1,94 biljoen bereikt.

Het succes van spot Bitcoin ETF’s heeft institutionele spelers doen kijken naar Ethereum (ETH) ETF’s in de Verenigde Staten. Sommige commentatoren voorspellen nieuwe instromen in ETH na ETF-verwachtingen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!