Bloomberg analist: Coinbase heeft voordeel in rechtszaak tegen SEC

Bloomberg-procesanalist Elliott Stein is zeer overtuigd van de kansen van Coinbase Inc om te winnen in zijn rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Hij voorspelde specifiek een kans van 70% dat Coinbase als overwinnaar uit de rechtbank zal komen als het uiteindelijk zover is. Opmerkelijk is dat de Amerikaanse cryptocurrency-uitwisseling eerder had gevraagd om de rechtszaak te seponeren.

Push voor volledige seponering van de rechtszaak

Stein kwam met deze optimistische visie lang voordat hij de recente rechtszitting bijwoonde, volgens zijn laatste bericht op X.

Stein erkende dat hij, zelfs voordat hij de rechtbank binnenstapte, zeer positief was dat het handelsplatform het niet eens zou zijn met de SEC over bepaalde onderwerpen, maar niet de beschuldigingen over stakingsbeloningsprogramma’s en algemene operationele structuren.

Echter, na het bijwonen van de rechtszitting waar rechter Katherine Polk Failla een prikkelende vraag stelde aan de effectenregulator over haar onduidelijke beschrijving van bepaalde cryptotermen die uiteindelijk enkele beurzen in opspraak brachten, werd Stein’s vertrouwen in Coinbase verder versterkt. Hij werd ervan overtuigd dat de beurs mogelijk een volledige seponering zou winnen.

Coinbase beschuldigd van overtredingen van effectenwet door SEC

In haar handhavingsactie tegen Coinbase in juni, beschuldigde de SEC het cryptobedrijf van het opereren als een niet-geregistreerde makelaar en beursoperator, waardoor het regelgevende vereisten schond. De SEC beschuldigde Coinbase van het verkopen van beleggingscontracten door klantactiva te staken, beloningen voor hen te verdienen en deze terug te geven.

Verschillende tokens zoals SOL, ADA, MATIC, MANA, COTL, AXS, SAND en vele anderen werden in de rechtszaken vermeld. De beurs ontkende de beschuldigingen stellig, daarbij aanvoerend dat het proces om een licentie te verkrijgen niet gemakkelijk is voor crypto-ondernemingen.

Presentatie van gedetailleerde uitleg

Aan de ene kant gelooft Stein dat de beurs een gedetailleerdere uitleg van beleggingscontracten heeft gegeven in vergelijking met wat de regulator presenteerde en dit was een keerpunt voor Coinbase in de rechtszaak.

“Mijn visie die aangeboden wordt door Coinbase is overtuigender, vereist investering in een bedrijf versus slechts een ecosysteem, samen met een afdwingbare verplichting,” verklaarde hij.

Verder sprak hij over hoe Ripple’s overwinning in zijn rechtszaak met de SEC een traject voor Coinbase voorzag. Rechter Analisa Torres oordeelde dat XRP geen effecten zijn en dit vonnis had een ripple-effect. “Zoals de uitspraak van Ripple in juli suggereerde, passen verkopen van digitale activa op openbare beurzen niet netjes in de Howey-test voor wat een beleggingscontract vormt,” voegde Stein toe.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!