Buterin: Web3 visie is vervaagd door toenemende transactiekosten

Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum (ETH), heeft beweerd dat de oorspronkelijke visie van Web3 als een meer open internet-architectuur “enigszins naar de achtergrond is vervaagd.”

In een uitgebreide blogpost identificeerde Buterin stijgende transactiekosten als de “grootste boosdoener” voor de verschuiving weg van de idealen van Web3. Hij betoogde dat ENS de enige niet-financiële toepassing is die op grote schaal wordt gebruikt, terwijl er een “ideologische kloof” is ontstaan tussen de crypto-wereld en niet-blockchain voorstanders van decentralisatie, die crypto nu zien als een “afleiding.”

Buterin beweerde ook dat er “weinig wordt gesproken over consumentencrypto-betalingen” en dat mensen die crypto gebruiken om geld over te maken of te sparen, “dit vaak doen via gecentraliseerde middelen” zoals exchange-accounts of handelen met de stablecoin USDT op Tron (TRX).

Stijgende transactiekosten hebben, volgens Buterin, alle gebruikers behalve “degen gamblers” uitgesloten van het gebruik van blockchains, omdat zij “het enige publiek zijn dat bereid is te betalen” wanneer transactiekosten stijgen. Wanneer deze nichegemeenschap van degens de gebruikersbasis van een blockchain domineert, zei hij, “past dit de publieke perceptie aan en de interne cultuur van de cryptoruimte,” wat leidt tot negatieve resultaten.

Het is echter niet allemaal slecht nieuws. Buterin wees op positieve ontwikkelingen van het afgelopen jaar, waaronder schaaloplossingen zoals rollups, de ERC-4337 account abstractie standaard en lichte clients op Ethereum.

Hij richtte zich ook op privacy-oplossingen zoals Railway en Nocturne, en wijdde een groot deel van het essay aan zero-knowledge proofs, een “zeer krachtig nieuw instrument” dat wordt gebruikt om te bewijzen dat iets bekend is zonder de bekende informatie direct bloot te stellen. Buterin schreef het volgende:

“De programmeerbaarheid van zero knowledge proofs betekent dat we voorbij de valse tweedeling van ‘anoniem maar riskant’ versus ‘KYC’d daarom veilig’ kunnen komen, en privacy en vele soorten authenticatie en verificatie tegelijkertijd kunnen krijgen.”

Hij wees op gebruiksscenario’s zoals Zupass, een systeem voor persoonlijke authenticatie dat anoniem stemmen en identificatie mogelijk maakt.

Naast het uitbouwen van de technische stack van Ethereum, sprak Buterin over het belang van de “sociale laag” ervan, die naar zijn zeggen “krachtig zijn waarden handhaaft op plaatsen waar pure prikkels dat niet kunnen.” Hij wees op de uitdaging om “degen gamblers” te integreren die naar het crypto-ecosysteem komen met de wens om rijk te worden, maar die worden omgezet in “vurige gelovigen” in de idealen van Web3 en decentralisatie.

Dat, gelooft hij, kan worden bereikt door een mix van prikkels, gemeenschap en “harde normen van neutraliteit, open source en censuurbestendigheid.” Voor Ethereum om te slagen, zei Buterin, “hebben we niet alleen een visie nodig voor een technische stack, maar ook de sociale delen van de stack die het überhaupt mogelijk maken om de technische stack te bouwen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!