SEC beschuldigt Kraken van het vermengen van klantenfondsen en opereren als niet-geregistreerde effectenbeurs

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft maandag een rechtszaak van 90 pagina’s aangespannen tegen de cryptobeurs Kraken, waarin het de beurs beschuldigt van een hele reeks schendingen van de effectenwetgeving en van het vermengen van klantenfondsen met bedrijfsactiva op een manier die voor beide partijen grote risico’s zou kunnen opleveren.

De SEC slaat opnieuw toe

Volgens een begeleidend persbericht van de SEC opereert Kraken tegelijkertijd als een niet-geregistreerde effectenbeurs, broker, dealer en clearingagentschap in de Verenigde Staten, waarbij al deze traditionele diensten sinds 2018 met elkaar zijn verweven.

Concreet maakte het bedrijf negencijferige winsten door “op onrechtmatige wijze de aan- en verkoop van crypto-activa te vergemakkelijken”. SEC-handhavingsdirecteur, Gurbir S. Grewal, zei het volgende:

“Kraken’s keuze voor onwettige winsten boven investeerdersbescherming zien we veel te vaak in deze sector, en vandaag houden we Kraken verantwoordelijk voor zijn wangedrag en sturen we een bericht naar anderen om hieraan te voldoen.”

Dergelijke aanklachten bootsen de aanklachten na die de toezichthouder in juni tegen Coinbase en Binance heeft ingediend, waarbij veel van dezelfde “crypto-effecten” worden genoemd die in de eerdere rechtszaken zijn genoemd, naast enkele nieuwe tokens zoals ALGO, ATOM, COTI, MANA en OMG.

Samenvoegende fondsen

Met betrekking tot de omgang met klantactiva maakte Kraken gebruik van een slechte interne boekhouding die het geld van klanten in gevaar bracht, waaronder het betalen van operationele kosten met behulp van rekeningen waarop de klant activa had.

Het bureau merkte op dat de eigen interne auditor van Kraken zei dat de praktijken van het bedrijf “een aanzienlijk risico op verlies” voor klanten creëerden. De auditor constateerde bijvoorbeeld dat Kraken op 31 december 2021 voor $33,6 miljoen aan klantenfiat op zijn bedrijfsrekeningen had staan.

De slechte interne controles van het bedrijf zouden hebben geleid tot boekhoudkundige tekortkomingen rond de activa van klanten die in 2020 en 2021 werden aangehouden en die pas in augustus van dit jaar zijn geïdentificeerd. De SEC zei het volgende hierover:

“Deze fouten waren het gevolg van de slechte boekhoudpraktijken van Kraken en het onvermogen om margetransacties correct vast te leggen, wat de gebrekkige interne controles bij het bedrijf onderstreept.”

In februari betaalde Kraken $30 miljoen om de aanklachten met de SEC te vereffenen in verband met zijn inzet als serviceproduct, dat de SEC als een niet-geregistreerd effect beschouwde.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!