Hoewel de meeste van ons zich zullen concentreren op de Bitcoin (BTC) prijs en de cryptomarkt algemeen, is de S&P 500 gedaald naar het laagste punt in 110 dagen. Zal de Bitcoin koers volgen of gaat het zijn eigen pad uitstippelen?
Macro-economische factoren drukken aandelen omlaag
Op 20 september kondigde de Amerikaanse Federal Reserve aan dat de rentetarieven naar verwachting langer op het hoogste niveau in meer dan twintig jaar zullen blijven. Deze houding komt tegen de achtergrond van een hardnekkig hoge inflatie, waarbij de kerninflatie op 4,2% schommelt, ruim boven de doelstelling van de centrale bank van 2%, en de werkloosheid op een recordlaagte staat.
De impact van de aankondiging vanuit Fed had al snel invloed op de economische markt. De S&P 500 kelderde naar het laagste niveau in 110 dagen, wat wijst op een groeiend gevoel van onzekerheid bij beleggers.
Opvallend is dat de rente op tienjarige staatsobligaties steeg naar niveaus die sinds oktober 2007 niet meer zijn gezien. Deze beweging weerspiegelt de overtuiging van de markt dat de rente zal blijven stijgen, of op zijn minst dat de inflatie uiteindelijk het huidige rendement van 4,55% zal inhalen. In beide gevallen groeit de bezorgdheid over het vermogen van de Fed om deze hoge rentetarieven in stand te houden zonder de economie te destabiliseren.
Zal de Bitcoin prijs deze trend volgen?
Een intrigerende ontwikkeling te midden van deze financiële turbulentie is de schijnbare kloof tussen de S&P 500 en cryptocurrencies, met name Bitcoin. De afgelopen vijf maanden vertoonde de dertigdaagse correlatie tussen de twee activa geen duidelijke trend waar we ons zorgen over moeten gaan maken.
Een dergelijk verschil suggereert dat Bitcoin heeft geanticipeerd op de correctie van de aandelenmarkt, of dat externe factoren een rol spelen. Een plausibele verklaring voor deze ontkoppeling is de hype rond de mogelijke introductie van een mogelijke spot Bitcoin ETF en zorgen over de regelgeving die het opwaartse potentieel van cryptocurrencies hebben belemmerd. Ondertussen heeft de S&P 500 geprofiteerd van robuuste winstrapporten over het tweede kwartaal, hoewel het essentieel is om te onthouden dat deze cijfers de situatie van drie maanden daarvoor weerspiegelen.
Nu de Fed vasthoudt aan haar engagement voor hoge rentetarieven, betreedt het financiële landschap onbekend terrein. Terwijl sommigen het standpunt van de centrale bank als noodzakelijk beschouwen om de inflatiedruk te bestrijden, maken anderen zich zorgen dat het hoog houden van de rente een last kan zijn voor gezinnen en bedrijven, vooral omdat bestaande leningen vervallen en tegen aanzienlijk hogere tarieven moeten worden geherfinancierd. Wees dus voorzichtig met je posities op de cryptomarkt.