Noord-Koreaanse hackers keren naar Rusland om crypto wit te wassen

Blockchain-analisten waarschuwen voor toenemende samenwerking tussen door Rusland gevestigde crypto-exchanges en Noord-Koreaanse hackergroepen. Hackergroepen van de Democratische Volksrepubliek Korea maken sinds 2021 actief gebruik van door Rusland gevestigde exchanges om crypto te witwassen, aangezien strikte internationale monitoring van de on-chain misdaden van Noord-Korea de mogelijkheden van het land om zich te verrijken beperkt.

Volgens Chainalysis, een forensisch bedrijf voor blockchain, zijn Noord-Koreaanse hackergroepen nu “hun gebruik van door Rusland gevestigde exchanges aan het vergroten” om crypto wit te wassen die is gestolen van gecentraliseerde exchanges of gedecentraliseerde financiële protocollen.

In een blogpost op 14 september schreef het in New York gevestigde bedrijf dat bijna $ 22 miljoen aan crypto, gestolen van Harmony Protocol – een blockchainprotocol dat in juni 2022 voor ongeveer $ 100 miljoen aan crypto werd geëxploiteerd – onlangs werd overgeboekt naar een door Rusland gevestigde exchange “bekend om het verwerken van illegale transacties.”

Hoewel Chainalysis de exchange niet bij naam noemde, zei het dat het bewijs heeft dat “entiteiten uit de Democratische Volksrepubliek Korea al twee jaar Russische diensten gebruiken” om crypto wit te wassen. Het bedrijf gaf het onderstaande aan:

“Deze laatste actie markeert een significante escalatie in de samenwerking tussen de cyberonderwerelden van deze twee naties.”

Volgens gegevens gepubliceerd door Chainalysis zijn de hackers recentelijk begonnen met het verzenden van illegale crypto naar verschillende stortingsadressen bij één door Rusland gevestigde exchange.

Het forensisch bedrijf voor blockchain gelooft dat het gebrek aan samenwerking van Rusland met internationale wetshandhavingsinstanties de mogelijkheid om gestolen crypto die naar Russische exchanges is gestuurd “bijzonder somber” maakt.

In juni 2023 meldde Elliptic, een in Londen gevestigde blockchain-analyseprovider, dat de Lazarus Group van Noord-Korea, bekend om zijn cybercriminele activiteiten, crypto dat was gestolen van Atomic Wallet naar Garantex stuurde, een door OFAC gesanctioneerde exchange. Garantex heeft sindsdien geen openbare verklaringen over de kwestie afgelegd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!