De race om Amerika’s eerste Ethereum spot ETF is in volle gang

De race om een eerste Amerikaanse Ethereum (ETH) spot ETF te lanceren is op 6 september begonnen, met Ark Investment en 21 Shares die aanvragen hebben ingediend. Welke potentiële impact kan een dergelijk product hebben op de prijs en adoptie van Ethereum?

Aftellen begint voor de eerste Ethereum spot ETF

In een recente indiening bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) op 6 september hebben vermogensbeheerders ARK Invest en 21Shares verzoeken ingediend voor regelgevende goedkeuring om een exchange-traded fund (ETF) te lanceren dat specifiek is ontworpen om ETH te houden. Deze ETF markeert de eerste poging om een dergelijk fonds in de Verenigde Staten te introduceren.

Daarnaast heeft de Chicago Board Options Exchange (CBOE) op 6 september een volgend document ingediend, gecategoriseerd als een 19b-4 indiening. In deze 19b-4 indiening heeft de CBOE formeel verzocht dat de ARK 21Shares en de VanEck Ethereum ETF beleggingsproducten worden genoteerd op de CBOE’s BZX Exchange.

James Seyffart wees erop dat de 19b-4 indieningen, in tegenstelling tot de eerdere S-1 indieningen, betekenen dat het besluitvormingsproces van de SEC nu in beweging is en het aftellen is begonnen voor een definitieve beslissing.

Hoe verschilt dit van een Futures Ethereum ETF?

Futures-gebaseerde Ethereum ETF’s verschillen aanzienlijk van spot Ethereum ETF’s. In futures-gebaseerde ETF’s wordt ETH zelf niet aangehouden als activum. In plaats daarvan maken deze ETF’s gebruik van derivatencontracten, met name futurescontracten, als hun onderliggende activa. Als gevolg daarvan is de waarde van deze ETF’s direct gekoppeld aan de prestaties van ETH futurescontracten en volgt deze mogelijk niet de realtime spotprijs van ETH.

Bovendien is de liquiditeit van futures ETF’s afhankelijk van de liquiditeit van de ETH futurescontracten waarop ze zijn gebaseerd. Als de futurescontracten zelf een gebrek aan liquiditeit vertonen, kan dit van invloed zijn op de liquiditeit en handel van de ETF.

Omgekeerd houden spot Ethereum ETF’s daadwerkelijke ETH aan als hun onderliggende activum. Dit betekent dat ze de spotprijs van ETH nauw volgen, wat de huidige marktprijs van Ethereum is. Ook wordt de liquiditeit van spot Ethereum ETF’s bepaald door de beschikbaarheid van ETH en het handelsvolume.

Hoe deze indieningen Ethereum kunnen beïnvloeden

Het introduceren van een Ethereum ETF zou het eenvoudiger maken om blootstelling aan ETH te krijgen voor een breder scala aan investeerders. Deze verbeterde toegankelijkheid heeft het potentieel om de vraag naar Ethereum te stimuleren.

Bovendien staan ETF’s bekend om hun hoge liquiditeit, en het oprichten van een Ethereum ETF kan de liquiditeit op de Ethereum-markt vergroten. Deze verhoogde liquiditeit kan meer handelaren en investeerders aantrekken, wat mogelijk resulteert in verhoogde handelsvolumes.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!