Bitcoin-mining kan de transitie naar hernieuwbare energie versnellen

Het energie-intensieve proof-of-work (PoW) proces dat de basis vormt voor Bitcoin (BTC), heeft kritiek gekregen vanwege het hoge elektriciteitsverbruik en de koolstofemissies. Echter, de onderzoeksanalyse van Ibañez en Freier geeft aan dat de behoefte van het netwerk aan goedkope energie mogelijk mijnwerkers naar hernieuwbare bronnen zoals zonne- en windenergie kan trekken. Deze extra inkomstenstroom zou de winstgevendheid van hernieuwbaren kunnen ondersteunen en uitbreiding van de capaciteit stimuleren. De auteurs legden het volgende uit:

“Er zijn redenen om Bitcoin te beschouwen als een positieve kracht voor decarbonisatie: het heeft niet alleen minimale beleidsondersteuning nodig om te implementeren, maar ook de voordelen van Bitcoin-mining (onderbrekingsmogelijkheid, flexibiliteit, draagbaarheid, enz.) zijn intrinsieke technische sterke punten, terwijl uitdagingen grotendeels het gevolg zijn van economische factoren en toevallige technische omstandigheden.”

Effectief gezien zou BTC-mining fungeren als een “flexibele belastingsbron”, waarbij overtollige hernieuwbare energie die anders verloren zou gaan, wordt opgenomen. De mobiliteit en onderbrekingsmogelijkheid van de mining-industrie maken het zeer geschikt om netstabiliteitsdiensten te leveren. Door de onevenwichtigheden tussen fluctuerende hernieuwbare opwekking en variabele vraag te verminderen, kan mining een grotere penetratie van hernieuwbare energie mogelijk maken.

Desalniettemin zijn er aanpassingen nodig voor mining om decarbonisatie te stimuleren. De onderzoekers merken op dat mining piekvraag op het netwerk moet vermijden en alleen overtollige hernieuwbare energie moet benutten. Met hoofdzakelijk op hernieuwbare bronnen gebaseerde operaties die zijn afgestemd op netwerkcondities, zou het Bitcoin-netwerk aannemelijk een netto-decarboniserend effect kunnen hebben, zoals wordt beschreven in de analyse van Ibañez en Freier.

Desondanks stellen de auteurs dat er onzekerheden blijven bestaan over tijdschema’s en de haalbaarheid van volledig koolstofneutrale mining. Ibañez en Freier’s studie benadrukt dat publieke tegenstand en reguleringen ook de groei van de industrie kunnen bedreigen. Toch beweren Ibañez en Freier dat Bitcoin unieke technische krachten heeft die verder onderzoek naar zijn potentiële milieurol rechtvaardigen, in plaats van volledige verwerping. In de studie werd de onderstaande conclusie gegeven:

“Binnen het bredere veld van Bitcoin-onderzoek plaatst deze studie het energieverbruik en het potentieel voor decarbonisatie van Bitcoin-mining als een significant en belangrijk onderzoeksgebied. Gezien de unieke kenmerken en mogelijke impact van Bitcoin-mining op energienetwerken en klimaatverandering, zijn wij ervan overtuigd dat dit onderwerp een van de belangrijkste toekomstige onderzoeksrichtingen vertegenwoordigt op het gebied van Bitcoin-studies.”